Tikšanās ar izstādes VĀRDENE autori tekstilmākslinieci Gintu Kristjansoni un folkloristi Janīnu Kursīti

Ulbrokas bibliotēkā no 06. līdz 27. aprīlim atklāta tekstilmākslinieces Gintas Kristjansones personālizstāde “Vārdene”.

Ginta Kristjansone kopā ar folkloristi Janīnu Kursīti 25. aprīlī 18. 00 aicina uz diskusiju par latviešu dabas mīlestību, kā arī piedāvā iespēju aplūkot izstādē eksponētos 16 kūdrā veidotus tēlus.

Īstenības atspoguļojums darbojas kā kultūras, valodas, domāšanas, uztveres struktūras. Autores vārdiem “Mani “Vārdenes” tēli ir kā identitātes zīmes, kas norāda uz manu piederību Latvijai”.

Māksliniece atklāj, ka katra kūdrā veidotā skulptūra atspoguļo apslēptos simbolus, veido asociācijas par latviešu senvārdiem, taču kūdras skulptūrās attēloto vārdu izvēle bijusi neapzināta: “Pirmatnējā sajūsma par skaņu virknējuma skanējumu un spilgtās asociācijas, kuras veidojās, izlasot skaņas, arī noteica manas “vārdenes” izveidi. “Vārdenes” kūdrā veidotās 16 asociācijas darbojas kā semiotikas mehānisms, kurš iedarbina komunikāciju gan pašai ar sevi, gan ar sabiedrību”.

Kūdras skulptūrās vizualizētos vārdus var analizēt, nolasīt, par tiem domāt. Skulpturālos tēlus papildina pašu vārdu vizualizācija uz kūdras plāksnītēm.

Vairāk:

https://ulbrokasbiblioteka.lv/raksts/?id=194