Laikmetīgo vainagu izstāde STĀSTI MANIM, VAINADZIŅI

03/02 plkst. 14:00 Sabiles mākslas, kultūras un tūrisma centrā aicinām uz Latvijas Mākslas akadēmijas un Latvijas Nacionālā vēstures muzeja sadarbības projekta “Vainagošanās” kolekcijas laikmetīgo vainagu izstādes “Stāsti manim, vainadziņi…” atklāšanu.

Laikmetīgo vainagu kolekcijas koncepcija balstīta pēc iespējas daudzveidīgākā saturiskajā interpretācijā, lai nodrošinātu arheoloģisko un etnogrāfisko vainagu interakciju ar mūsdienu pasauli un tai aktuālām tēmām. Kā jau tas nojaušams, vainaga dzimtes piederība burtiski uzspridzinājusi nepieciešamību runāt par sievietes lomu, uzdodot jautājumu – vai sievietes brīvība mūsdienās nav tikai ilūzija vien, un cik lielā mērā tai adresētās spējas un varēšanas pārvērtušās par spiedošu atbildību slogu, kas jau vēsturiski veidojusies kā teju nepārvarams slieksnis. Vainaga stāsts paplašinās, iezīmējot latvietim raksturīgo – gan tā viedumu, gan problemātiku, arvien atgādinot, ka lokālajā viensētā dzīvojot, jāraugās arī pasaules mērogos. Izstādes autori radījuši katrs savu stāstu, tādējādi turpinot gan vainaga paša, gan mūsu kopējo vēstījumu.

Vainags nav noslēgts aplis – drīzāk ar cieņu un vērību ejams ceļš, kurš atklāj mūsu kultūras dziļumu un bagātību, vienlaikus radot interesi par tās kultūrvēsturisko artefaktu interpretācijas iespējām un aicinot uz sarunu pirmkārt jau katram pašam sevi.

Darbu autori: Jeļizaveta Hmeļova, Ilona Valaine-Blekte, Laima Grasmane, Rūta Briede, Evija Stukle-Zuitiņa, Agnese Kantiševa, Liene Lauriņa, Zane Ulmane, Ella Mihailova, Laura Dzērve, Ilze Grīnberga, Ginta Kristjansone, Kate Putniņa, Kristīna Meļņiķa, Baiba Zalcmane, Anna Kamaldiņa, Inguna Sīmansone, Gundega Pētersone, Kaspars Gobiņš, Marta Cīrule, Inguna Sīmansone, Elizabete Cukura, Grieta Siliņa, Daniels Treimanis un Kristiāns Zvonkovs.

Projekta “Vainagošanās” laikmetīgo vainagu kolekcija tapusi Latvijas Mākslas akadēmijas mācībspēku Tekstila katedras prof. Ievas Krūmiņas, asoc. prof. Elīnas Ģibietes un Funkcionālā dizaina katedras prof. Barbaras Ābeles vadībā un sadarbībā ar Dizaina nodaļas mācībspēkiem.

Projekta kuratore un vadītāja – Elīna Ģibiete

Vairāk:

https://www.facebook.com/SabilesMKTC/