Līdz 15.03.2024 iespēja pieteikties Tallinas Lietišķās mākslas triennālei!

Tallinas Lietišķās mākslas triennāle ir starptautisks laikmetīgās mākslas pasākums, kurā tiek izcelti darbi no dažādām lietišķās mākslas un dizaina jomām. 

Galvenā izstāde notiks no 2024. gada 4. oktobra līdz 2025. gada 16. februārim Kai mākslas centrā Tallinā, Igaunijā. 

Izstādes koncepcija un tēma ir “Smalkās konstruktivitātes līnijas”. Galvenās izstādes kuratore ir Mareta Sarapu. Izstādē aicināti pieteikties mākslinieki un dizaineri, kuri dzīvo vai strādā Baltijas un Ziemeļvalstīs (Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Dānijā, Islandē).

Smalkās konstruktivitātes līnijas

Konstruktivitāte ir kaut kas skaidrs, tiešs un optimāls. Visas liekās lietas ir sagrieztas. To var atrast idejās un darbos, kas veicina attīstību un radošo progresu, rekonstrukciju, kad viss ir zaudēts. Konstruktivitāte parādās, kad līdzekļu ir maz, enerģijas ir maz vai mums ir jābūt maigiem vienam pret otru. Tas var parādīties arī dabiskā ceļā. 

Rekonstrukcija, iespējams, attiecas uz kaut ko, kas jādara pēc kara beigām, tajā pašā laikā tas ir process, kuru mēs izejam pastāvīgi, katru dienu, mazākā vai lielākā mērogā. Mēs risinām haosu un traumas un cenšamies rast risinājumus. Konstruktivitāte nenozīmē tikai “norādīt uz sāpīgajiem punktiem sabiedrībā”.

Lietišķā māksla un darināšana ar rokām ir tas, pie kā cilvēki bieži vēršas, lai atrastu atbrīvojumu. Mierinājumu var rast domāšanā bez artikulācijas, apkārtējā gaisotnē vai cilvēkos, kas pulcējušies, lai kaut ko kopīgi izgatavotu – izgatavojot priekšmetu, procesā neapzināti tiek radīta cita pasaule. Labāku pasauli var radīt arī apzināti, apzināti meklējot un izdarot praktiskas izvēles ceļā. 

Konstruktivitāte mākslā nozīmē vēlmi eksperimentēt, ieviest jauninājumus un radīt kaut ko jaunu, meklēt negaidītas sadarbības iespējas, praktiski pieiet problēmām.

Kādi ir veidi un iespējas kaut ko konstruēt, virzīt uz priekšu un būt radošam? Kā uzmundrināt mūsu prātu, ķermeni un dvēseli? Kā konstruktivitāte izpaužas mīlestībā? Kā starp drupām izpaužas elastība?

Mēs meklējam darbus, kas demonstrē individuālas vai kolektīvas metodes, lai virzītos uz risinājumiem. Tie var ietvert no senčiem mantotas noturīgas un spēcinošas saglabāšanas amatniecības prasmes. Vai mākslas darbu sērijas izstrāde – domāšana un apņēmības atrašana procesā. Izlemiet, kas ir vissvarīgākais.

Aicinām satikties ar objektiem, kas sniedz idejas un izturību labākai dzīvei. Mēs meklējam stratēģijas un modeļus. Mēs zinām, ka ne uz visiem jautājumiem ir viennozīmīgas atbildes un nav viena un visiem piemērota ceļa, taču tomēr ir veidi, kas ved uz funkcionāliem, efektīviem un konstruktīviem rezultātiem.

Celies! Bet ne uz barikādēm.

Vairāk par pieteikšanās noteikumiem u.c.:

https://trtr.ee/en/open-call-for-main-exhibition/