Tekstildarbu izstāde VIBRĀCIJA

“Latvijas Tekstilmākslas asociācijas” mākslinieku un Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstila nodaļas studentu ceļojošā izstāde “VIBRĀCIJA” vēlajā rudens cēlienā notiek  Kultūras pilī “Ziemeļblāzma” no 3. novembra līdz 9. decembrim.

Šogad tekstilmākslinieku kopienas ceļojošās izstādes veidošanas process kļuva, kā gara galda spēle, kurā katrs dalībnieks izspēlēja savu gājienu, uzticoties pārējiem spēlētājiem.

Itāļu astronoma, fiziķa un inženiera Galileo Galileja (Galileo Galilei 1564-1642) 17. gs. aizsāktā skaņas vibrācijas izpēte turpmāk iedvesmojusi arī citus pētniekus vairāku gadsimtu garumā. Vibrācijas jēdziens kā dabas spēks un kustība, daudzkārt saistījis arī mākslinieku uzmanību. Šogad Latvijas Tekstilmākslas asociācijas pārstāvji, izejot no pieņēmuma, ka pasaule ir patstāvīgā pārmaiņu stāvoklī, un nekad neatgriežas pie tieši tā kā bija, aicināja āksliniekus koncentrēties uz tekstila materiāliem, lietām, šķiedrām, tekstiltehnikām un idejām, kas joprojām turpina kstilmākslas nozares pastāvīgo pārmaiņu stāvokli. Katrs mākslinieks ar savu pieredzi šīs pārmaiņas sajuta un risināja savā unikālā interpretācijā, kur nozīme bija plašam jautājumu diapazonam, ko uzdeva paši mākslinieki. Jebkuras vibrācijas cilvēcīgu sajūtu līmenī sevī iekļauj arī spriedzi un satraukumu, kā rezultātā aktivizējas motivējoši impulsi atklāt piemēram, citas robežas, krustpunktus, elementus utt.. Šī izstāde apvienoja un dokumentēja mākslinieku kopīgus un atšķirīgus vēstījumus, kuri vibrāciju, līdzīgi kā dabas spēku, uztvēra kā iespēju mainīties.

Izstādē piedalās 32 mākslinieki ar 60 darbiem:

Antra Augustinoviča, Kristīne Andersone, Inta Amolņa, Irēna Andrejeva, Irisa Blumate, Jānis Bankovičs, Kristīne Celmiņa, Andra Dīriņa, Dace Grīnberga, Ilze Grīnberga, Hele, Vija Jansone, Diāna Janušone, Inese Jakobi, Līva Kaprāle, Maruta Konceviča, Andra Kurzemniece, Mārīte Leimane, Ruta Linīte, Elīna Lūsis-Grīnberga, Edīte Pauls-Vīgnere, Liene Ratnika, Antra Saliņa, Ingrīda Sūna, Annele Slišāne, Dace Vecozola, Baiba Zalcmane, Ērika Zutere