Izstāde FILCA ANATOMIJA Dienvidkurzemē

No 8. augusta līdz 2. oktobrim tekstilmāksliniece Līva Kaprāle kopā ar Latvijas Tekstilmākslas asociācijas māksliniekiem aicina uz ceļojošo filcētu darbu izstādi “Filca anatomija” Dienvidkurzemē, Nīcā, Nīcas kultūras namā.

Izstāde ir veltīta neaustās šķiedras filcēšanas tehnikai un filca materiāla interpretācijai. Vienas konkrētas tehnikas iespējas atklājas dažādās formās – gan kā rūpnieciski ražots materiāls, gan rokas velts, plāns, biezs, lielā un mazā formātā.

Lai arī vilnas velšana (filcēšana) ir viena no vissenākajām tekstiltehnikām, Latvijā šī pārsteidzošā materiāla un tehnikas potenciāla iespējas atklātas salīdzinoši nesen – 21. gs. sākumā. Neatkarīgi no tā, ka filcēšanas process ir darbietilpīgs, tam nav nepieciešamas sarežģītas iekārtas vai paņēmieni, tā sniedz iespēju savienot šķiedras nevērpjot un neaužot tās. Latvijā tikai nedaudzi profesionāli tekstilmākslinieki vilnas velšanu izvēlējušies par savu pamattehniku, savos darbos atrādot mūsdienu filca mākslas divejādās tendences – neausta materiāla konceptuālu mijiedarbību formas iegūšanai (skulpturālai filcēšanai), vai plašāk izmantojot tēlojošās iespējas, krāsu un faktūru dažādībai. Skatītājs varēs iepazīt dažādus virzienus, redzot gan grafiskus, gan gleznieciskus, biezus un plānus, gan izšūtus, apdrukātus un dažādām autortehnikām papildinātus filcējumus un filca audumu. 

Katra autora individuāls izpildījums un ideja veido daudzveidīgu Latvijas tekstilmākslas kopainu.

Izstādē eksponēto darbu autori – Unita Auziņa, Aija Baumane (1943-2019), Ruta Bogustova, Dace Grīnberga, Diāna Janušone, Līva Kaprāle, Kristīne Kligina, Elizabete Klints, Andra Kurzemniece, Ruta Linīte, Maija Purgaile, Baiba Osīte, Anna Pommere, Signe Zeļeznaka.