Starptautiskais mākslas festivāls DIVI JŪLIJI

Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejs 2023. gadā jau sesto reizi plāno īstenot starptautisko mākslas festivālu „Divi Jūliji”, kas veltīts Latvijas lietišķās mākslas meistariem Jūlijam Maderniekam (1870-1955) un Jūlijam Straumem (1874 – 1970), kuru dzimtās mājas ir Gulbenes pusē. Festivāls vairāku mēnešu garumā piedāvās aktivitātes visai sabiedrībai, akcentējot zināšanas, prasmes, tradīcijas, radošumu un baudas, ko arī mūsdienās iedzīvina abu meistaru pārlaicīgā māksla.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados festivāla ietvaros norisināsies sekojošas aktivitātes: starptautiska zinātniska konference, izstādes, vienas dienas darbnīcas, semināra tipa darbnīcas un mūzikas, mākslas un garšu baudījuma programma Vecgulbenes muižas parkā. 2023. gada festivāla moto būs VIRSOTNES, kas alegoriski norāda uz sasniegumiem lietišķās mākslas jomā un ko Jūlijam Straumem tiešā nozīmē ir nācies pārvarēt savās etnogrāfiskajās ekspedīcijās Kaukāzā.

28. jūlijs
6. starptautiskā zinātniskā konference “Divi Jūliji. Virsotnes”
11:00 – 17:00, reģistrācija no plkst. 10:00

Vecgulbenes muižas konferenču zāle, Brīvības iela 18

Konference “Divi Jūliji. Virsotnes” 28. jūlijā iedrošina veikt pētījumus par abu meistaru radošo darbību, kā arī ir satikšanās un informācijas apmaiņas platforma lietišķās mākslas, amatniecības, dizaina u.c. jomu ekspertiem un interesentiem. Konferences laikā būs nodrošināta sinhronā tulkošana angļu – latviešu un latviešu – angļu valodās.

Konferencē Vecgulbenes muižā uzstāsies deviņi lektori:

  • Kubra Alijeva, Dr. art., Azerbaidžānas Valsts zinātņu akadēmijas Kaukāza Albānijas mākslas un arhitektūras departamenta vadītāja; tēma: Straumes darbība Šušā – Azerbaidžānas radošuma šūpulī.
  • Irina Košoridze, Dr. art., Tbilisi Valsts Universitātes profesore; tēma: Karabahas paklāji Jūlija Straumes metos.
  • Aytan Ahmadova, Dr. art., Azerbaidžānas Nacionālā paklāju muzeja Zinātniskā departamenta vadītāja; tēma: paklāju izstrādājumi Azerbaidžānas iedzīvotāju tradīcijās un mājsaimniecībā.
  • Venta Kocere, Dr. h.c. philol., Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas direktore, tēma: Druvienas fenomens.
  • Inese Sirica, Dr. art., Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore; tēma: aušanas skolas 20. gs. pirmajā pusē.
  • Ilona Audere, Dr. art., Mencendorfa nama vadītāja; tēma: gobelēna vēsture Latvijā.
  • Rūta Rinka, Mg. art., Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Tekstilmākslas un ādas mākslas kolekcijas glabātāja; tēma: Jūlija Madernieka pedagoģiskie uzskati un principi.
  • Ilze Lazdiņa, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas bibliotēkas Nošu nodaļas galvenā bibliotekāre; tēma: Jūlija Straumes brālis – mūziķis Jānis Straume.
  • Imants Ļaviņš, Dr. hist., Mg. philol., Ekonomikas un kultūras augstskolas docents; tēma: starp virsotnēm – Jūlija Straumes ekspedīciju ģeogrāfija.
29. jūlijs
Darbnīcas pie muzeja Klēts un Sarkanās pils parkā
10:00 – 16:00

Vienas dienas darbnīcas ir radošs piedāvājums festivāla apmeklētājiem kulminācijas dienā – 29. jūlijā, kas bērniem, ģimenēm un jebkura vecuma interesentiem bez priekšzināšanām piedāvā apgūt dažādas inovatīvas un tradicionālas lietišķās mākslas, amatniecības un dizaina tehnikas.

Flīžu apgleznošanas un māla darbnīca, biedrība “Radošā apvienība “Piektā Māja””

Ebru gleznošana jeb marmorēšana, biedrība “Radošā apvienība “Piektā Māja””

Celaiņu jostu darināšana, lietišķās mākslas meistare LĪga Ozoliņa

Darbnīca “19. gs. kustīgās papīra lelles 3D”, māksliniece – dizainere Ināra Liepa

Setu tradicionālās amatniecības darbnīca, “Repinas radošuma māja” (Igaunija)

Viktora Ķirpa Ates muzeja izglītojošā vilnas apstrādes programma “No aitas sprogas līdz vilnas zeķei”

Pērlīšu piespraužu darbnīca, māksliniece Laima Bakāne

Ornamentu aušana skalu tehnikā, Gulbenes TLMS “Sagša”

10. – 15. jūlijs
Semināra tipa darbnīca “Straume un Madernieks pikseļos”

Ņemot vērā sabiedrības interesi iepriekšējā festivālā, arī 2023. gadā vēlamies piedāvāt padziļināti apgūt dažādas mākslas tehnikas gan interesentiem bez priekšzināšanām, gan profesionāļiem kvalifikācijas celšanai. No 10. jūlija būs iespēja gūt zināšanas un prasmes 3 semināra tipa darbnīcās, katra – sešu dienu garumā.

10. – 15. jūlijs, semināra tipa darbnīca “Straume un Madernieks pikseļos”, vadītāji: Linda Riņķe (Tílde Mosaic radītāja un vadītāja, Spānija) un Daiga Kaufmane (Gulbenes Mākslas skolas pedagoģe).

Semināra laikā dalībnieki tiks iepazīstināti ar mozaīku veidošanas tehniku, kurā tiek izmantoti materiāli, kas tiek dēvēti par “Bizantijas mīksto akmeni”. Notiks Madernieka un Straumes ornamentu studijas, ornamentu atlase, kompozīcijas veidošana. Rezultātā dalībnieki veidos vienu sevis izvēlētu Madernieka vai Straumes ornamenta mozaīku pikseļmozaīkas tehnikā. Norises vieta: Gulbenes Mākslas skola.

Dalībnieku skaits – 10, stundu skaits – 30.

17. – 22. jūlijs
Semināra tipa darbnīca “Baltais zelts”

17. – 22. jūlijs, semināra tipa darbnīca “Baltais zelts”, vadītāji: Marika Busote-Uzuliņa (Nītaures mūzikas un mākslas skolas direktore, māksliniece) un Sandra Dikmane (Gulbenes Mākslas skolas direktore, māksliniece).

Semināra laikā dalībnieki praktiski iemācās izgatavot ģipša formas, kas paredzētas, lai veidotu porcelāna traukus, kā arī iemācās porcelāna atliešanu. Porcelāna trauku izgatavošanas finalizēšana – dedzināšana. Norises vieta: Gulbenes Mākslas skola.

Dalībnieku skaits – 10, stundu skaits – 30.

24. – 29. jūlijs
Semināra tipa darbnīca “Pavedieni Klētī”

24. – 29. jūlijs, semināra tipa darbnīca “Pavedieni Klētī”, vadītājas: Ieva Krūmiņa (Latvijas Mākslas akadēmijas profesore) un Inese Jakobi, tekstilmāksliniece.

Vēlamies turpināt jau iesāktos tekstilmākslas projektus, ņemot vērā pagājušā gada interesi.

Ieva Krūmiņa un Inese Jakobi ar semināra dalībniekiem turpinās darbu pie garbārkšu gobelēna “Zvaigžņu siets”. Norises vieta: muzeja Klēts.

Dalībnieku skaits – 15, stundu skaits – 30.

Visi semināra darbi tiks izstādīti apskatei festivāla dalībniekiem Vecgulbenes muižas Sarkanajā pilī. Dalībniekiem tiks izsniegts apliecinājums par programmas apguvi. Informācija par semināriem tiks izsludināta publiskajā vidē, pieteikties būs iespējams ikvienam interesentam, priekšroka tiks dota, izvērtējot motivāciju un iespēju pielietot gūtās zināšanas nākotnē.

18. jūlijs – 30. septembris
IZSTĀDES

Sākot no jūlija vidus vismaz līdz 30. septembrim muzeja ēkās būs skatāmas vairākas izstādes, kas papildina festivāla tematiku un tiks atklātas festivāla laikā.

  • Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuāli plastiskās mākslas nodaļas pasniedzēju izstāde “Jūlija kods” Sarkanās pils mansardā: Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzēju Vinetas Grozas un Sandras Utānes stikla mākslas darbi, Ievas Krūmiņas tekstilmākslas darbi, Līgas Skariņas keramikas māksla u.c.
  • Ainas Muzes gobelēnu māksla “Bezgalīgais pavediens” muzeja Klētī.
  • Izstādē “Ceļā uz virsotnēm” Oranžērijā būs skatāmas Daces Štrausas Karabahas zirgu gleznas, kā arī kolekcijas priekšmeti no Azerbaidžānas Nacionālā paklāju muzeja – austās zirglietas, cimdi u.c.
  • Sarkanās pils otrajā stāvā izstādē “Madernieks un Straume pikseļos” būs redzami semināra tipa darbnīcu dalībnieku radītie porcelāna un mozaīku darbi, kā arī Gulbenes Mākslas skolas absolventu darbi.
  • Sarkanās pils otrajā stāvā mākslinieces un fotogrāfes Sandras Dikmanes fotogrāfiju un datorgrafiku izstāde “Ceļojumu dienasgrāmata”.
  • Rutas Bogustovas tekstilmāksla Sarkanās pils otrajā stāvā.
  • Sarkanās pils otrajā stāvā “Šuša – Tjurku kultūras pasaules galvaspilsēta“, Azerbaidžānas vēstniecība Latvijā
29. jūlijs
MŪZIKAS, MĀKSLAS UN GARŠU BAUDĪJUMS VECGULBENES MUIŽAS KOMPLEKSĀ

Pasākuma programmas režisore un moderatore būs Edīte Siļķēna. Apmeklētāji varēs baudīt satikšanās prieku ar garšām, tējas malkošanu, mūziku, iepirkšanos un kopā būšanu. Norisināsies mākslinieku, dizaineru un amatnieku demonstrācijas – andele, kuras laikā būs ne vien iespējams iegādāties dažādus darinājumus, bet redzēt, kā tie tiek darināti. Ķermeņa apgleznošanai varēs ļauties Ineses Manguses Body Art aktivitātē. Hennas tetovējumi, māksliniece Kristīne Bērziņa. Zāļu tēja, siera siešana, lauku kūku degustēšana, rupjmaize, zupa un uz uguns cepts jērs.

Satikšanās prieku papildinās kvalitatīvs mūzikas pavadījums ar divām skatuvēm – Vecgulbenes muižas parkā pie Sarkanās pils un pie Klēts.

Pie Sarkanās pils uzstāsies Aija Vītoliņa-Freimane ar grupu “Tango Sin Quinto”, ģitārists Grigorijs Gorodko, čella un arfas duets “Infini” u.c., savukārt pie Klēts procesu organizēs, muzicēs, apmeklētājus iesaistīs rotaļās un dejās Iveta un Vidvuds Medeņi, kas pārstāv Torņkalna latviešu biedrību, kā arī citi izpildītāji.

Ar Azerbaidžānas vēstniecības Latvijā un Azerbaidžānas pašvaldību savienības atbalstu muzikālo pavadījumu papildinās Azerbaidžānas tautas deju grupa “Kelaghayi”.

PAPILDUS INFORMĀCIJA

Festivāla norises atbalstīs Gulbenes novada pašvaldība, Gulbenes Mākslas skola, Latvijas Republikas vēstniecība Azerbaidžānā, Azerbaidžānas Republikas vēstniecība Latvijas Republikā, Azerbaidžānas Nacionālais paklāju muzejs, Valsts kultūrkapitāla fonds, Eiropas Savienība.

Vairāk:

https://www.gulbenesmuzejs.lv/divi-juliji/divi-juliji-virsotnes-2023/