Vlodzimeža Cigana izstāde SAVĀ RITMĀ

VLODZIMEŽS CIGANS

Włodzimierz Cygan

16.06.–27.07.2023

7. Rīgas Starptautiskās tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāles QUO VADIS? viesmākslinieks Vlodzimežs Cigans ir viens no pazīstamākajiem Polijas mūsdienu tekstilmākslas un šķiedras mākslas pārstāvjiem. Viņa darbi ir saņēmuši atzinību un godalgoti ne tikai Polijā, bet visā pasaulē.

Mākslinieka personālizstādei ir retrospektīvs raksturs. Tā atspoguļo dažādus viņa mākslas aspektus, un tajā iekļauti gan agrākos gados radītie, gan arī jaunie, līdz šim neredzētie darbi. Vlodzimežs Cigans ir pazīstams ar inovācijām tekstilmākslas jomā.

Izstādītas ir gan viņa reljefās, gan telpiskās kompozīcijas, kuru veidošanā izmantotas tradicionālas tehnikas un tekstilmateriāli, bet kuru velku sistēma ir izmainīta, mainot to virzienu. Māksliniekam patīk eksperimentēt ar optiskām šķiedrām. Viņš pats saka: “Kā tekstila struktūru papildinošu materiālu velkiem un audiem es izmantoju optiskās šķiedras pavedienu ar paaugstinātu gaismas caurlaidību.” Šādi rīkojoties, viņam izdodas apvienot divus pretmetus – tekstildarba virsmas statiskumu ar nepārtrauktām gaismas spēlēm. Turklāt izaustā, šķiedras radītā gaisma aizvien maina intensitāti – “kā laika plūdums, ko iezīmē gadalaiku ieviestās pārmaiņas, kas lēni un maigi raisa dzīvīgus poētiskus stāstus. Arī ēnas, ko veido darbi uz sienām, ir nozīmīga manas mākslas sastāvdaļa, tāpēc paredzu iepriekš, kur kompozīcijā būs plaisas un

caurumi, kā arī asimetriski un nelīdzeni stūri”. Pustumsā izstādīti, šie gaismu izstarojošie optiskās šķiedras darbi rada fascinējošu emocionālu un mistisku atmosfēru un izraisa visdažādākās asociācijas. Mākslinieka nolūks ir likt skatītājam izjust harmoniju starp mūžīgo un esošo mirkli. 

Izstādes kuratore Velta Raudzepa, LNMM/ Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs

Izstādes koordinatore

Ilona Audere, Mencendorfa nama vadītāja

Izstādes scenogrāfija Vlodzimežs Cigans (Polija)

Tehniskie asistenti Krzysztof Gόra, Guntis Jasotis, Uldis Timoško, Modris Esserts

Grafiskais dizains Kristīne Jansone

Transports Krzysztof Gόra

Īpaša pateicība Polijas Republikas Vēstniecībai Latvijā, Strzeminski Mākslas akadēmijai Lodzā (Polija)

Vairāk: https://www.rigamuz.lv/mn/en/aktualitates/sava-ritma/