Baibas Osītes personālizstāde EXODUS

Baibas Osītes vērienīgā personālizstāde “Exodus” ir 7. Rīgas Starptautiskās tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāles QUO VADIS?, 16.06. - 17.09.2023, satelītpasākums, kā arī viena no izstādēm 4. starptautiskajā jūras tematikai veltītajā mākslas biennālē “Marīna 2023” ŪDENS DIEVAM UZ PLECIEM, 07.07. - 03.09.2023.

Baibas Osītes atpazīstamības zīme ir “gleznas” no jūras izskalotiem koka gabaliņiem - tiklab ainaviskas kā abstraktas un reizē gan arhaiskas, gan moderni ekoloģiskas. Līdzīgā sintēzē tapusi personālizstāde “Exodus” - vēsturiskais un filosofiski abstraktais ir kopā tāpat kā pieredzētais, sajustais un izdomātais. Baibas Osītes darbu formu strukturē atkārtojums. Tie ir elementi, kas virknējas vai drūzmējas cits citam blakus kā domas mērķtiecīgā plūsmā: katrs nākošais ir mazliet citādi veidots, iekrāsots vai slīpēts. Izstādē ir jauni darbi filcējuma un zīda apdrukas tehnikā, eksperimentāli objekti, kā arī kociņu klasika un Latvijā pirmoreiz eksponētas miniatūras, kas apvieno redīmeidu un izšuvumu. Izstādes kuratore - Inga Šteimane.

“Exodus [Iziešana] ir Bībeles tēma, kas stāsta par Izraēla tautas iziešanu no Ēģiptes verdzības, iziešanu cauri jūrai, glābjoties no vajātājiem un iegūstot savu zemi un brīvību. Šī tēma mani vienmēr interesējusi indivīda dzīves griezumā, bet pašlaik īpaši aktuāli tas skar gan vienas nācijas likteni, gan cilvēci globāli,” saka māksliniece.

Baiba Osīte meklē saikni starp tekstilmateriāliem un citiem materiāliem kopš Latvijas Mākslas akadēmijas absolvēšanas 1985. gadā. Tas veido viņas īpašo refleksiju par mākslas kā objekta un mākslas kā pieredzes attiecībām. Personālizstādē “Exodus” summētas mākslinieces atziņas par mūsu laikmetu, uzskatot, ka to raksturo garīga un sociāla transformācija. Dabas materiālos un vēsturiskos notikumos meklēti stāsti, kas mākslas darbos pārtop abstrakcijās. Šie stāsti šķiet uzlādēti ar cilvēkam raksturīgo gribu, cerību, tieksmi pēc formas un paļaušanos uz Augstāko. Kā lūgšanā.

Baiba Osīte (1958) ir sarīkojusi vairāk nekā desmit personālizstādes Latvijā (kopš 1992). Starptautiskas žūrijas iekļauj viņas darbus konkursizstādēs - Starptautiskajā miniatūrtekstila izstādē Lirsā muzejā Anžerā, Francijā (2021, 2022), Biennālē “Mūsdienu tekstilmāksla” Bratislavā, Slovākijā (2021),Internacionālajā miniatūru mākslas biennālē “BIAMT 2020” Timisoarā, Rumānijā (2020, godalga), Laikmetīgās tekstilmākslas biennālē ‘‘Contextile’’ Guimarāes, Portugālē (2018, godalga, 2020), 8. Starptautiskajā laikmetīgās tekstilmākslas biennālē “WTA” Madridē, Spānijā (2019), Starptautiskajā Baltijas miniatūrtekstila triennālē Gdiņā, Polijā (2013, 2019, godalga), Šķiedras mākslas biennālē “No Lozannas līdz Pekinai” Pekinā, Ķīnā (2014, 2018) un citās. Piedalījusies izstādē ‘‘Cilme. Audums kā koncepcija un materiāls Latvijas identitātē” Rīgā. Beigusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas tekstilmākslas nodaļu (1978), Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļu (1985), kur ieguvusi maģistra grādu (2003).

Baibas Osītes personālizstāde “Exodus” notiek Mākslas stacijas “Dubulti” izstāžu programmā no 15. jūnija līdz 18. augustam ar Jūrmalas domes finansiālu atbalstu un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu. Mākslas stacijas “Dubulti” vadītāja - Inga Šteimane.

Mākslas stacija “Dubulti” atrodas Jūrmalā, Z. Meierovica prospektā 4, Dubultu stacijas ēkā, ir atvērta katru dienu no plkst. 9 līdz 17.30.

Ieeja bez maksas.

Atklāšana, radošās darbnīcas, tikšanās:

16. 06. plkst. 17.30 - izstādes atklāšana. Autobuss pēc 7. Rīgas Starptautiskās tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāles konferences no Rīgas uz Dubultiem plānots plkst. 17.00 no 11. Novembra krastmalas.

18. 06. plkst. 15.00 - iespēja izstaigāt izstādi “Exodus” kopā ar mākslinieci Baibu Osīti un kuratori Ingu Šteimani. Saruna par mākslas kā objekta un mākslas kā pieredzes attiecībām.

15. 07. plkst. 12.00 - Radošā darbnīca “Ekoprints” kopā ar mākslinieci Baibu Osīti viņas personālizstādē “Exodus”. Ikviens var apdrukāt zīdu. Visi materiāli uz vietas. Bez vecuma un prasmju ierobežojumiem. Apdruku attīšana plkst. 16.00. Var nākt ar saviem augiem rakstu veidošanai.

12. 08. plkst. 15.00 - iespēja izstaigāt izstādi “Exodus” kopā ar mākslinieci Baibu Osīti un kuratori Ingu Šteimani. Saruna par mākslas kā objekta un mākslas kā pieredzes attiecībām.

Reklāmas attēlā:

Baiba Osīte. Exodus I. 2023. Filcējums. 180 x 120cm (fragments)

Vairāk:

https://www.facebook.com/artstationdubulti/?locale=lv_LV