Ingrīdas Sūnas un Mārītes Leimanes TEKSTILIJAS

Rīgā, Mencendorfa namā izstādē TEKSTILIJAS no 13. 05 līdz 10. 06 apskatāms divu mākslinieču radošais veikums, kas sakņojas latviešu tautas mākslas ornamentos un tekstiliju darināšanas tehnikās.  

Ingrīda Sūna un Mārīte Leimane absolvējušas Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļu, profesiju apgūstot profesora Rūdolfa Heimrāta vadībā. Mākslinieces ir Latvijas Mākslinieku savienības un Latvijas Tekstilmākslas asociācijas aktīvas dalībnieces, piedaloties asociācijas izstādēs Latvijā un ārzemēs.  

Ingrīda Sūna rada ažūrus, mežģīņveida pinumus un vijumus no lina un vilnas auklām, izmantojot arī tekstilmākslai neraksturīgus materiālus (plastmasu, metālu).Strādā gobelēna un dažādās autortehnikās. Kompozīcijas ir vienkāršas un lineāras, tajās var saskatīt līdzību ar latviskajiem ornamentiem, sprēslīcām, dabas motīviem.  

Izstādēs piedalās kopš 1979. gada. Personālizstādes bijušas   ,,Daždažādas tekstīlijas” Bauskas muzejā (kopā ar Zani Lūsi) 2023. g. ,,Satikšanās” Talsu pilsētas muzejā. ( kopā ar Zani Lūsi) 2021. g.   Upeslejās (Stopiņu nov., kopā ar Zani Lūsi) 2008. ,2016. g. Valkā, Lauberē, Madlienā, Menģelē (1981, Ogres novads). 

Nozīmīgas izstādes:  6. Rīgas starptautiskā tekstilmākslas un šķiedras mākslas izstāde  ,,Tradicionālais un laikmetīgais: IDENTITĀTE’’, Latvija. Apbalvojums 1.VIETA NOMINĀCIJĀ ,,Skatītāju atzinība “ 2018. 5. Rīgas Starptautiskā tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāle ,,DAUDZVEIDĪBA VIENOTĪBĀ” Latvija 2015. ,,Neparastās mežģīnes” Pēterbaznīcā Rīgā, Latvijā 2014. ,,LOVE LACE”(MŪSDIENU MEŽĢĪNES) Poverhous  museum Sidneja, Austrālija 2011–2013 . ,,Renovācija”(dizaina izstāde) Dekoratīvās mākslas  un dizaina muzejs Rīga, 2011. 

Darbi kolekcijās:   Latvijas Mākslinieku savienības muzeja un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja kolekcijā. 

Māksliniece Mārīte Leimane labprāt strādā ar dažādiem materiāliem un dažādās tekstiltehnikās – gobelēna, adījuma, pērlīšu, persiešu un jauktajās. Pēdējos gados M. Leimane piešķir audumam otro dzīvi, proti, prasmīgi izmanto dažādas auduma strēmeles un plastmasas sietu, lai radītu inovatīvus darbus. Autore teic, ka grūti noskatīties, ka ,,tik daudz dažādu krāsainu audumu tiek izmests atkritumos. Ar tādu bagātīgu krāsu gammu ir jāglezno.“ To māksliniece arī veiksmīgi dara, jo jaunākie darbi ir gluži kā gleznas, kurās, vienu pie otras ievijot auduma strēmelītes, veidojas  brīnišķīgas kompozīcijas. Tās varētu dēvēt par noskaņu gleznām. Arī izstādē eksponētie darbi ir vairākkārtīgi izmantoti materiāli, kas nepiesārņo dabu.

Latvijas un starptautiskajās tekstilmākslas izstādēs piedalās kopš 1976. gada. Personālizstādes bijušas Ģ. Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā 2011. un 2022., Rīgā Mencendorfa namā 2018., Dobeles muzejā 2014., Jaunpils muzejā 2016., Rueil – Malmaison Frasncijā 2013. 

Nozīmīgas izstādes: 11. Starptautiskā tektilminiatūru biennāle galerijā ,,Arka” Viļņā,  Lietuvā 2019. Tekstilasociācijas grupas izstāde Kuasārē, Igaunijā 2019., Baltijas valstu miniatūru izstāde Gdiņā, Polijā 2019. 20 Starptautiskā minitekstīliju izstāde ,,Svētki” Bratislavā, Slovākijā 2018. 10. Starptautiskā tekstilminiatūru biennāle ,,ETHNO” galerijā ,,Arka” Viļņā, Lietuvā 2017. 

Darbi glabājas Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja, Ģ. Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja krājumā, Ģdiņas (Polija) muzeja krājumā un privātkolekcijās.  

Māksliniece ikdienā strādā Ģ. Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā par mākslinieci – izstāžu, ekspozīciju iekārtotāju. 

Vairāk:

https://www.rigamuz.lv/mn/aktualitates/ingrida-suna-marite-leimane-tekstilijas/