Heidara Alijeva centrā Baku atklāta Ievas Krūmiņas izstāde "Starp debesīm un zemi"

BAKU, Azerbaidžāna, 9.martā Heydara Alijeva centrā atklāta Azerbaidžānas-Latvijas izstāde “Starp debesīm un zemi”.

Pasākumā piedalījās Latvijas valsts prezidents Egils Levits, kurš ierodās oficiālā vizītē Azerbaidžānā, Azerbaidžānas Republikas prezidenta palīgs Anars Alakbarovs, Latvijas pilnvarotā lietvede valstī Vija Buša u.c. oficiālie viesi.

Kopīgi ar Latvijas vēstniecību Azerbaidžānā rīkotā izstāde aptver spožās dzejnieces Mevlanas Džalaladdinas Rumi dzeju. Rumi, kurš dzīvoja un strādāja 13. gadsimtā, idejas bija veltītas garīga pacēluma un pilnības sasniegšanai. Izstādē skatāmi Latvijas mākslinieces Ievas Krūmiņas un pasaulslavenā fotogrāfa Reza Deghati darbi.

Pasākuma laikā uzstājoties ar runu, Buša atzīmēja, ka šodienas izstāde viņas valstij ir ārkārtīgi svarīga. Viņa norādīja, ka tas ir abu valstu kopīgo pūliņu rezultāts, un izstāde demonstrē abu tautu līdzības.

Latvijas pilnvarotais lietvedis uzsvēra, ka Latvijas vēstniecība Azerbaidžānā īpašu nozīmi piešķir mākslas projektiem. Tikmēr vēstniecība veicina Latvijas un Azerbaidžānas kultūras sakarus, dialogu šajā virzienā. Tādējādi, pateicoties šādiem pasākumiem, Azerbaidžānā tiek popularizēta Latvijas tēlotājmāksla. Līdz ar šīs izstādes atklāšanu tiks sperts vēl viens solis kultūras sadarbības jomā.

Latvijas valsts prezidents Egils Levits uzsvēra, ka izstādes nosaukums ir izvēlēts pareizi - ar mērķi apvienot dažādas tautas un kultūras. Viņš teica, ka šodien neviens nevēlas dzīvot monotonā, globālā kultūras kontekstā. Ir jāsaglabā katras tautas unikālā kultūra. Nacionālās kultūras balstās uz tradīcijām, taču šīs tradīcijas ir jāattīsta. Nacionālajām kultūrām jābūt atvērtām citu kultūru izvirzītajām idejām. Nosaucot šo izstādi par spilgtu piemēru tiltiem starp mūsu valstīm, prezidents pateicās Heidara Alijeva centram par pasākuma organizēšanu. Viņš atzīmēja, ka Heidara Alijeva centra ēka ir viens no skaistākajiem mūsdienu arhitektūras paraugiem. Egils Levits uzsvēra, ka, rīkojot šādus kopīgus kultūras pasākumus, abas valstis kļūst vēl tuvākas viena otrai.

Māksliniece Ieva Krūmiņa, kuras darbi tiek prezentēti izstādē, pauda gandarījumu par dalību pasākumā. Stāstot par saviem darbiem, viņa norādīja uz 43 ilustrācijām austrumnieciskā stilā, kurā saglabātas miniatūras tradīcijas visaugstākajā iespējamajā līmenī.

“Abu tautu domām ir daudz kopīga. Māksla mūs satuvina. Tas nozīmē, ka idejas, kuras mums ir kopīgas, var uztvert viena otrai,” viņa uzsvēra.

Māksliniece Ieva Krūmiņa ir Latvijas Mākslas akadēmijas un Latvijas Tekstilmākslinieku asociācijas biedre. Veicot savu darbu, viņa paļaujas uz slavenā latviešu dzejnieka un rakstnieka Imanta Ziedoņa citātu “Nedzīvo bez mīlestības, pasaule nav nekas bez mīlestības!”, cenšoties pētīt līdzīgas, kopīgas iezīmes starp tautām, un, aplūkojot viņa darbus, var atrast daļu no sevis. Krūmiņas darbi sniedz vēstījumu cilvēkiem, lai viņi “labotu” mūsu pasauli ar “mīlestības pavedieniem”.

Pasaulē atzītā fotožurnāliste Reza Deghati līdzās kariem, militāriem konfliktiem atspoguļo arī cilvēces skaistumu. Viņa darbi ir publicēti žurnālos National Geographic, Time, Stern, Newsweek, Paris Match. Viņš ir 30 grāmatu autors un daudzu balvu saņēmējs. Deghati darbs, kurā Rumi idejas griežas ap mistisku deju, kas atspoguļo enerģijas cirkulācijas tēmu starp zemi un debesīm, tika attēlots uz žurnāla National Geographic vāka 1994. gadā. Viņš ir Francijas ordeņa par nopelniem un Azerbaidžānas Dostlug (Draudzības) ordenis.

Izstāde Heidara Alijeva centrā ilgs līdz 3. aprīlim.

Vairāk:

https://en.trend.az/azerbaijan/politics/3720780.html