Krāsu un formu spēles Georga Barkāna tekstilijās

  1. decembrī 2022. plkst. 14.00

SARUNAS MUZEJĀ:

Krāsu un formu spēles Georga Barkāna tekstilijās

Izstādē “Rok-darbi” skatītāju uzmanību saista krāsām bagātie Georga Barkāna (1925-2010) tekstildarbi. Lai izvērtētu arhitekta, tekstilmākslinieka, izcilā kompozīciju un krāsu nianšu meistara daiļradi, kas spilgti izpaudās pagājušā gadsimta 60.-70. gados, uz sarunu aicina mākslas pētniece Līva Raita un apvienības “_Sinegunde”_ pārstāve Helēna Medne.

Interese par krāsu, formu un telpu mudināja arhitektu Georgu Barkānu pievērsties tekstilmākslai, kura 20. gs. 60. gados piedāvāja jaunus izteiksmes līdzekļus modernisma virziena meklējumos interjerā. Georga Barkāna izstrādāto tekstiliju uzbūvi nenoliedzami noteica arī arhitekta izglītība un domāšana. Mākslinieka rokrakstu raksturo emocionālas un racionālas sākotnes savienojums.

Es dažkārt izvēlos kā sākumu pelēko, bet reizēm arī kādu asāku toni un, pieskaņojot pārējos komponentus, cenšos radīt noslēgtu, harmonisku krāsaino laukumu sadarbību.

Pats meistars izteicies, ka viņa daiļradi visai nopietni ietekmējusi arī tautas māksla, īpaši Vidzemes un Latgales segas, kuru māksliniecisko vērtību viņš uzskatījis par nepārspējamu.Tā kā Georgam Barkānam tuvs ir asociatīvais tēlojums, ziemeļnieku tehnikas iedvesmots, mākslinieks radījis virkni tekstildarbu, kuros nolasāms filozofisks vai simbolisks zemteksts.

Papildu informācija

  • Muzejā vēlams ierasties aptuveni 10-15 minūtes pirms pasākuma, lai nesteidzīgi varētu izmantot kases un garderobes pakalpojumus.
  • Noderīga informācija par muzeja pieejamību atrodama šeit.
  • Informējam, ka LNMM publiskie pasākumi tiek filmēti un fotografēti, lai regulāri un mērķtiecīgi informētu sabiedrību par muzeja piedāvājumu, darba rezultātiem un aktualitātēm. Vairāk par privātuma politiku šeit.

    Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs

VAIRĀK:

https://www.lnmm.lv/dekorativas-makslas-un-dizaina-muzejs/pasakumi/notikumi/krasu-un-formu-speles-georga-barkana-tekstilijas-294