22. starptautiskā minitekstila izstāde Slovākijā BUBLINA / BUBBLE

2022. gada 23. novembrī Bratislavas Umelkas galerijas Akmens zālē atklāja 22. starptautisko tekstilminiatūru izstādi BURBULIS.

Interesi par dalību izstādē izrādījuši 111 profesionāli mākslinieki un 20 studenti no Slovākijas un Eiropas valstīm, kā arī Japānas, Dienvidkorejas, ASV un Meksikas. Izstādē apskatāmi 57 mākslinieku un 10 studentu darbi, kurus atlasījusi starptautiska žūrija.

Tēmas BURBULIS izvēli noteica apstākļi, kas Covid-19 pandēmijas rezultātā būtiski ietekmēja dzīvi visā pasaulē. Sabiedrisko dzīvi un starppersonu aktivitātes ir mazinājušas karantīnas pasākumi, un vārds burbulis ir izmantots kā viens no iespējamiem dzīves veidiem pandēmijas laikā. Mākslinieki uz tēmu reaģēja individuāli – burbulis tika atveidots kā slēgta sociāla struktūra ar specifisku mijiedarbību, spriedzi vai līdzsvaru, kas aizsargā, bet arī vājina, kā telpa ārpus burbuļa un vides apdraudējumiem, vai arī atklāja burbuļa simbolisko potenciālu kā dabas vai tehnoloģisku procesu tieša izpausme.

Atlases kritēriji ir piemēroti idejas uztverei, oriģinālā tēmas izteiksme un darba meistarības kvalitāte ar maksimāliem izmēriem 20 x 20 x 20 cm. Mākslinieku darbu sākumpunkts bija tekstila tehnikas vai materiāli, kā arī pārklāšanās ar citām mākslas disciplīnām.

Starptautiskā žūrija un balvas. Žūrijas sastāvā bija Raija Jokinena (māksliniece, FI), Lala de Diosa (māksliniece, SP), Erika Gregušova (māksliniece un TXT asociācijas prezidente, SK), Adriena Pekarova (teorētiķe, SK), prof. Miroslavs Broošs (mākslinieks). , AU Banska Bistrica, SK).

No iepriekšējo izdevumu vēstures. Pirmā slovāku tekstilmākslinieku izstāde notika 1998. gadā, un kopš 2000. gada pasākums ir ieguvis starptautisku prestižu. Svinību tēma 2018. gadā atzīmēja savu 20. gadadienu. Šajā gadā ikgadējās izstādes mainījās uz pasākumiem, kas notiek reizi divos gados. 2020. gadā izstādes tēma bija Brīnums, taču tā netika rīkota pandēmijas dēļ. Tika piešķirta daļēja kompensācija, kad tika publicēts katalogs un tika izstādītas tekstila miniatūras, kuras izgatavojuši tikai slovāku mākslinieki.

Tekstila miniatūras šodien un rīt. Tekstila miniatūru attīstība sākās 20. gadsimta 70. gados. Izrādījās, ka mazie mākslas darbi, kuru mērogs fiksēts 20 x 20 x 20 cm, ir ievērojami ierobežoti izmēros, taču vienlaikus arī iedvesmojošs izaicinājums eksperimentēt ar tehnikām un attēlot aktuālas idejas. Mākslinieki strādā ar dažādām tradicionālām tekstila tehnikām – aušanu, izšuvumu, spolīšu mežģīņu darbu, adīšanu, kolāžu un montāžu, bet izmanto arī šķiedru attiecības un citas mākslas disciplīnas. Tekstilminiatūras ir sasniegušas pozīcijas kā neatkarīga joma tekstilmākslas spektrā. Pašlaik notiek regulāri pasākumi un izstādes, no kurām slavenākās ir izstādes Komo, Itālijā vai Montrūžā, Francijā.

Bratislavas izstādes vairāk nekā 20 gadu laikā ir iemantojušas izcilu reputāciju plašā tekstilmākslinieku lokā starptautiskā mērogā un iemantojušas mākslas cienītāju labvēlību. To organizators TXT asociācija informāciju par izstādi izplata ar starptautiskās asociācijas ETN – European Textile Network starpniecību.

Šajā izstādē piedalījās divi Latvijas mākslinieki:

Antra Augustinoviča Kosmoss / Cosmos, 2022, 150x160, papīrs, pērlītes, autortehnika

Rolands Krutovs - Entropija/ filcs, dažādi audumi un diegi, laka

Vairāk:

http://www.txt.sk/tlacove_spravy/tlacova-sprava-22-bublina.html