Tekstilmākslinieku grupas izstāde CIK SVER GAISMA ?

Gobelēnu izstāde “Cik sver gaisma?”

Informāciju sagatavoja izstādes kuratore Ieva Prāne.

Tekstilmākslinieku grupas izstāde notiks no 23. novebmra līdz 30. decembrim 2022. gadā Jūrmalas muzejā. Izstādē ir apvienoti vairāk kā divdesmit latviešu tekstilmākslinieku darbi gobelēna tehnikā.

Izstāde “Ciks sver gaisma?” ir liels notikums, jo tajā apvienoti šī brīža latviešu tekstilmākslinieku darbi gobelēna tehnikā, kas radīti dažādos laikaposmos. Īpaši liels gandarījums ir par šī gada radītajiem darbiem, kurus autori ir auduši atsaucoties aicinājumam piedalīties izstādē. Organizatori vēlas ar šo darbu kolekciju parādīt plašāku kontekstu par gobelēna izcelsmi, tā dinamisko attīstību, nozīmi un vēstījumu. Tā ir iespēja skatītājam pašam vērtēt un piedzīvot, kas ir mūsdienu tekstilmāksla un gobelēns vienotā un daudzpusīgā kopsalikumā.

Izstādes kuratore māksliniece Ieva Prāne: “Tekstilmākslinieks darbojas bez steigas, taču neatlaidīgi, savdabīgi un pārliecināti īsteno savas mākslinieciskās intereses. Dažādu mākslinieku gobelēnu izvietošana vienuviet ir liels izaicinājums izveidot vidi, kurā gobelēns mirdz kā nepārejoša vērtība, kā nenovērtējama sabiedrības bagātība.” Attīstoties materiālu daudzveidībai - metāla pavedieni, stieples, papīrs, polietilēna vai dzintara šķiedras variācijas utt., veidojas arī bezgala plašas, lai neteiktu - neierobežotas iespējas tekstilmākslinieku orģinālo tehniku, rokrakstu izveidēm. Gobelēns ir poēzija materiālā. Protams, ir jāmācās to “lasīt”, baudīt, izprast - un tas ir iespējams, vienkārši vērojot, salīdzinot un vērtējot dažādu periodu un autoru gobelēnus.”

Izstādē piedalās: Ilma Austriņa, Jānis Bankovičs, Monta Beca, Irisa Blumate, Ruta Bogustova, Kristīne Celmiņa, Andra Dīriņa, Sarmīte Drudze (1965-2022), Rasa Grāmatiņa, Laima Grasmane, Santa Grigus, Ilze Grīnberga, Dace Grīnberga, Anastasija Hodorenoka, Jekaterina Kovaļevska-Gromova, Rolands Krutovs, Mārīte Leimane, Baiba Osīte, Ieva Prāne, Kate Putniņa, Lija Rage, Liene Ratnika, Baiba Rītere, Egils Rozenbergs, Astra Rubene, Antra Saliņa, Emma Sofia, Daiga Štālberga, Ingrīda Sūna, Jānis Trops, Iveta Vecenāne, Dace Vecozola, Dzintra Vilks, Zane Vizule-Jakobsena, Baiba Zalcmane, Zita Zaržecka.

Izstādes vienojošā tēma “Cik sver gaisma?” ir veidojusies sadarbībā ar tekstilmākslinieku Rolandu Krutovu, kurš ir šī moto un izstādes plakāta autors.

Izstādes kuratore: Ieva Prāne

Izstādes konsultante: Guna Kalnača

Izstādes mākslinieciskais iekārtotājs: Ivars Novikovs

Izstādes žūrija: LMA Tekstilmākslas katedras vadītāja, profesore Ieva Krūmiņa, Jūrmalas pilsētas muzeja izstāžu un ekspozīciju kuratore Guna Kalnača, tekstilmāksliniece Ieva Prāne un tekstilmāksliniece Elīna Veilande-Apine.

Sestdien, 3. decembrī, plkst. 11.00 un 14.00 izstādē notiks tekstilmākslinieču Ievas Prānes un Baibas Belas vadītas meistarklases. Pieteikšanās pa tālruni 29421115 vai e-pastā: [email protected].

Vairāk:

https://www.jurmala.lv/lv/notikums/tekstilmakslinieku-grupas-izstades-cik-sver-gaisma-un-laimas-steikas-izstades-viltus-atminas-fake-memories-atklasana?date