Azerbaidžānas Nacionālajā paklāju muzejā skatāma Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja ekspozīcija "Divi Jūliji"

Gulbenes muzeja ekspozīcija “Divi Jūliji” skatāma pasaulē pirmajā paklāju muzejā Azerbaidžānā

No 2022. gada 19. oktobra Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja ekspozīcija “Divi Jūliji” būs skatāma Azerbaidžānas Nacionālajā paklāju muzejā Baku, kas ir bijis pirmais paklāju muzejs pasaulē un kurā tiek glabāta pasaulē lielākā Azerbaidžānas paklāju kolekcija.

Ekspozīcija veltīta lietišķās mākslas meistariem Jūlijam Maderniekam (1870-1955) un Jūlijam Straumem (1874-1970). Abu Gulbenes novadnieku radošais mantojums ir uzrunājis mūsdienu amatniekus, lietišķās mākslas meistarus, dizainerus un māksliniekus izzināt un radīt jaunrades darbus, iedvesmojoties no Madernieka un Straumes.

Interesi par izstādi izrādīja Azerbaidžānas Nacionālā paklāju muzeja direktore Širina Melikova, to pirmo reizi aplūkojot 2021. gadā 4. starptautiskā mākslas festivāla “Divi Jūliji” laikā Gulbenē. Jāatzīmē, ka Jūlija Straumes veikums ir īpaši nozīmīgs Azerbaidžānas kontekstā. 20. gadsimta sākumā, strādājot Kaukāza Mājamatniecības komitejā Tiflisā (tagad – Tbilisi, Gruzijā), Straume vairākkārt apmeklējis Šušas pilsētu – izslavēto Karabahas paklāju darināšanas un tirdzniecības centru. Ekspedīciju laikā mākslinieks ir zīmējis Azerbaidžānas tradicionālo paklāju metus, tādējādi saglabājot un popularizējot vietējo aušanas tradīciju.

Unikālākie ekspozīcijas objekti ir Tebrīzā (Irāna) pēc Madernieka un Straumes metiem austie divi paklāji, četri sumaki un viens kilims, ko kompozicionāli papildina trīs spilveni un trīs galdauti. Šie eksponāti apvieno seno aušanas tradīciju ar inovatīvu Madernieka un Straumes metu interpretāciju, to tapšanā izmantots Irānas zīds un vilna, kas krāsota dabas krāsvielās. Izstādē Baku būs aplūkojami Gulbenes Tautas lietišķās mākslas studijas “Sagša” meistaru austie dvieļi un šalles, kā arī adītie vilnas cimdi ar Madernieka un Straumes motīviem. Straumes rakstu motīvi iedvesmojuši arī porcelāna mākslinieci Inesi Brants, viņas veidotā vāze un trauku komplekts izceļ mākslas trauslo krāšņumu.

Ekspozīciju Azerbaidžānā papildina Straumes radīto ornamentu un paklāju metu reprodukcijas, kā arī Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja izstādei “Madernieka stils” veidotā Mārtiņa Ratnika un Reiņa Semēvica video projekcija. Gulbenes Mākslas skolas muzejpedagoģijas nodarbību materiāli par abu mākslinieku personībām un ornamentu būs pieejami Azerbaidžānas Nacionālā paklāju muzeja apmeklētājiem – bērniem.

Izstāde Azerbaidžānā būs skatāma līdz 2023. gada 6. janvārim.

Pateicamies par sadarbību izstādes Azerbaidžānā organizēšanā:

Latvijas Republikas vēstniecībai Azerbaidžānas Republikā (īpaši Vijai Bušai)

Gruzijas Valsts tautas un lietišķās mākslas muzejam (Mākslas pilij)

Druvienas vecajai skolai – muzejam

Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejam

Gulbenes Mākslas skolai

Finansiāli atbalsta:

Valsts kultūrkapitāla fonds

Sagatavoja:

Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja projektu vadītāja

Ilze Vanaga

T. + 371 266 71 943