Izšūtā brīvība: “Framed in Belarus” projekts. Izšūšanas darbnīca ar mākslinieču apvienību “Stichit”

Izšūtā brīvība: “Framed in Belarus” projekts.
Izšūšanas darbnīca ar mākslinieču apvienību “Stichit”.

Oficiāli atzīto politieslodzīto skaits Baltkrievijā šobrīd pārsniedz 1000.

Projekta #FramedinBelarus mērķis ir pastāstīt par katru netaisnīgi notiesāto Baltkrievijas pilsoni un izveidot viņu portretus, izmantojot tradicionālo baltkrievu izšūšanas tehniku ar sarkaniem diegiem uz balta fona, un tādējādi ar tautiskā koda ornamenta palīdzību fiksēt nozīmīgu Baltkrievijas vēstures posmu.

Izšūšanas process ir ilgstošs un meditatīvs, kas ļauj koncentrēties uz domām un jūtām par konkrēto arestēto. Laiks ir tas, kas cilvēkam cietumā tiek atņemts, un laiks ir tas mazais upuris, ko mēs ziedojam, veidojot politiskā ieslodzītā portretu.

Izšuvumi veltīti Baltkrievijas politieslodzītajiem. Uz tiem ir īss stāsts par viņu arestu, bet augšpusē – tautisks nodarījuma apzīmējums. Projektam piemīt sociālās akcijas raksturs. Tie, kuri pēc reģistrācijas vietnē framedinbelarus.net nolemj piedalīties projektā, saņem izšuvumu piegrieztnes un instrukcijas, cietuma adresi, kurā persona atrodas, un informāciju par tīmekļa vietnēm, ar kuru starpniecību var atbalstīt notiesātos. Izšūšanas process kļūst par meditācijas formu par ieslodzīto likteni. No izšūtajām cietuma sienām krīt akmeņi – tas nozīmē cerību. Visa projekta kontekstā var secināt, ka atslēga uz brīvību ir kopīga rīcība.

Projekta galīgais veidols būs visu izšūto portretu kopīga sega, kas būs taustāms simbols politisko notikumu un cilvēku likteņu savijumam.

VADĪTĀJAS

Stitchit ir mākslas grupa, ko 2021. gadā izveidoja vizuālā māksliniece Rufina Bazlova un kuratore Sofija Tocara. Viņas kopā strādā pie aktuāliem sociālpolitiskiem jautājumiem, izmantojot tradicionālo izšūšanas tehniku kā pretošanās un dialoga līdzekli. Stitchit iesaista dažādas kopienas un indivīdus radīšanas procesā un izpludina autorības robežas.

PIETEIKUMA VEIDLAPA: https://forms.gle/pGwSyS8EjhHgtrk59

*Pasākums notiks angļu valodā.

Survival Kit 13 publiskā programma: https://lcca.lv/lv/survival-kit-13/programma/

*Pasākumu iespējams apmeklēt arī cilvēkiem ar invaliditāti. Pirms apmeklējuma aicinām iepazīties ar vides pieejamības raksturojumu (latviešu un krievu valodā): https://lcca.lv/lv/survival-kit-13/pieejamiba/ Ja jums jānodrošina īpašas piekļuves prasības vai ir radušies jautājumi par festivāla pieejamību, lūdzam rakstīt mums uz e-pastu [email protected]

Vairāk:

https://lcca.lv/