Divi Jūliji 2022. BRIEDUMS

Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejs jau piekto reizi aicina baudīt starptautisko mākslas festivālu „Divi Jūliji” 2022. gada 29. un 30. jūlijā Gulbenē.

Festivāls veltīts Latvijas lietišķās mākslas meistariem Jūlijam Maderniekam (1870-1955) un Jūlijam Straumem (1874-1970), kuru dzimtās mājas ir Gulbenes pusē.

2022. gada festivāla moto ir briedums, kas saistās ar Madernieka un Straumes radošās darbības briedumu, kā arī ar meistaru darbību saistīto industriju un nozaru darbības briedumu. Abi lietišķās mākslas meistari ar atzinību darbojušies tekstilmākslas, izglītojošo darba, tipogrāfijas, interjera dizaina un citās nozarēs. Šīs un citas nozares ir izpētes vērta tēma, kas atklāj lietišķās mākslas un dizaina vēstures virzību Latvijā. Festivāla kulminācijas dienas plānotas 29. un 30. jūlijā, savukārt semināra veida mūžizglītības nodarbības plānotas jau no 11. jūlija.

Festivāls norisināsies piecās aktivitātēs:
ZINĀŠANAS Vecgulbenes muižas konferenču zāle, Brīvības iela 18,
PRASMES Muzeja klēts, Klēts iela 4,
TRADĪCIJAS Muzeja oranžērija, Pils iela 3,
RADOŠUMS Sarkanā pils, Parka iela 10,
BAUDAS Pils parks, Muzeja klēts, Klēts iela 4.

Konference iedrošina veikt pētījumus par abu meistaru radošo darbību, kā arī ir satikšanās un informācijas apmaiņas platforma lietišķās mākslas, amatniecības, dizaina u.c. jomu ekspertiem un interesentiem.

Dalībnieku skaits klātienē ierobežots, tāpēc nepieciešams reģistrēties: ej.uz/2022konference

Konferences norisei varēs sekot virtuāli: ej.uz/konference-tiesraide2022

Iespēja reģistrēties naktsmītnei Vecgulbenes muižā Gulbenē, Brīvības ielā 18 ej.uz/naktsmitne2022

Konferences laikā būs nodrošināta sinhronā tulkošana angļu – latviešu un latviešu – angļu valodās.

Pēc konferences varēs saņemt apliecību par pedagogu profesionālās kvalifikācijas pilnveides programmas apguvi.

Konferencē uzstāsies eksperti no Latvijas, Igaunijas, Gruzijas, Azerbaidžānas un Turcijas:

  • Jānis Borgs, mākslu vērotājs, kritiķis, publicists, kurators. Mākslinieciskajā darbībā joprojām praktizējošs vides un grafiskais dizainers. “Mākslinieka noriets totalitārisma mezglos: Straume 20.gs. 30-60.gados” (Latvija)
  • Izolda Melikishvili, Dr.art., Gruzijas Nacionālais muzejs, mākslas zinātniece, “Tbilisi Lietišķās mākslas muzeja krājuma izpēte: Straume” (Gruzija)
  • Rūta Rinka, Mg. art., Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Tekstilmākslas un ādas mākslas kolekcijas glabātāja, “Jūlija Madernieka un Jūlija Straumes radošās darbības kopsakarības” (Latvija)
  • Nino Bakhutashvili, Mg. arch., Niko Pirosmani muzeja direktore, “Jūlijs Straume: ceļš uz Gruziju un no Gruzijas” (Gruzija)
  • Firahnaz Musayeva, Azerbaidžānas Nacionālā paklāju muzeja Starptautisko sakaru un inovāciju departamenta vadītāja, “Izglītojošais darbs paklāju dizaina tradīcijas pārmantojamībai” (Azerbaidžāna)
  • Māris Stinkulis, Mg. hist., vēsturnieks, tēma “Madernieks Jāņa Skultāna darbnīcā” (Latvija)
  • Aldis Circenis, Mg. arch., arhitekts, SIA „Rīgas Krēslu fabrika” dibinātājs, “Krēsls. Rūpnieciskais dizains” (Latvija)
  • Aigars Pilenieks, restaurators, Latvijas Restauratoru biedrība, “Mēbeļu dizainera Madernieka mēbeļu restaurācija un Gulbenes novada un vēstures muzeja ieguldījums to saglabāšanā” (Latvija)
  • Leo Kütt, “Repinas radošuma mājas” vadītājs, “Repinas radošuma māja un tās aktivitātes” (Igaunija)
  • Hatice Göktaş, Kaş pašvaldības sabiedrības izglītības centrs, “Pašvaldības loma vietējās kopienas zināšanu un prasmju veicināšanai” (Turcija)
  • Imants Ļaviņš, Dr. hist., Mg. philol., docents, Ekonomikas un kultūras augstskola. “Jūlija Straumes pēckara gadu sarakste – spilgta laikmeta liecība” (Latvija)

Vairāk: https://www.gulbenesmuzejs.lv/divi-juliji/2022-briedums/