Irita Žeiere / Tekstilatradumi Latvijā līdz 17. gs. un to pielietojums

29. jūlijā plkst 18.00 vēsturniece, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Arheoloģijas departamenta pētniece Irita Zeiere iepazīstinās ar tēmu – Tekstilatradumi Latvijā līdz 17. gs. un to pielietojums.

Jūrmalā, Raiņa un Aspazijas vasarnīcā no 29. līdz 31. jūlijam norisināsies Amatu plenērs, kas šogad tiek veltīts arheoloģiskajam tērpam. Plenēra ietvaros ir iespēja apmeklēt bezmaksas lekcijas par audumu, rotām un apaviem vēlajā dzelzs laikmetā, kā arī pieteikties darbnīcām un meistaru vadībā darināt kreklu, vilnas virsapģērbu, seno rotu – saktu vai aproci, celot jostu vai veidot ādas apavus.

Darbnīcām iepriekš jāpiesakās: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSdK2WvVUyn0U6…/viewform

Pirms uzsākt veidot savu arheoloģisko tērpu, ir būtiski izprast laikmeta kontekstu un teritoriālās iezīmes. Amatu plenērs paredzēts kā teorētisko un praktisko zināšanu apvienojums, kas sniedz iespēju gūt ieskatu šī brīža pētījumu rezultātos, gan veidot praktiski kādu no arheloģiskā tērpa elementiem.

Brīvi apmeklējamās LEKCIJAS plenēra ietvaros:
🌿29. jūlijs / 18.00 – Tekstīlijas un to izstrādājumi 10.-13.gs. – vēsturniece, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Arheoloģijas departamenta pētniece Irita Zeiere
🌿30. jūlijs / 11.00 – Latvijas maztautu rotas 10.-13.gs. – pētniece, mag.hist. Gunta Deģe
🌿31. jūlijs / 11.00 – Ādas apavi Latvijas teritorijā 10.-13.gs. - dizainere, amatniece, seno ādas apavu pētniece Mg.sc.ing. Agrita Krievina-Siliņa

DARBNĪCAS plenēra ietvaros:
🌿25.-26. jūlijs / 10.00-17.00 – Arheoloģiskā krekla šūšana – tradīcijas pētniece Māra Brante (līdzmaksājums 30 EUR, materiāli iekļauti) PIETEIKŠANĀS NOSLĒGUSIES
30.-31. jūlijs / 13.30-17.00
🌿Vilnas virsapģērbs - piegrieztnes, vīļu apdares un šūšana, vada Madara Briede (līdzmaksājums 50 EUR, materiāli nav iekļauti)
🌿Rotu darināšana – seno saktu un aproču veidošana, vada Martin Tiltnieks (līdzmaksājums 20 EUR, materiāli iekļauti)
🌿Celu jostas – dalībniekiem bez priekšzināšanām - celu jostu veidošanas pamatprincipi, pamatraksti, dalībniekiem ar priekšzināšanām – rakstaino celu jostu veidošana, vada Agnija Saprovska (līdzmaksājums 10 EUR, materiāli – dzija, celu dēlīši, turētājs - iekļauti)
🌿Ādas apavu darināšana – apavu gatavošana pēc iepriekš noņemtiem mēriem un izveidotas piegrieztnes, vada Ilva Valdmane (līdzmaksājums 20 EUR, materiāli iekļauti)

Projektu īsteno Jūrmalas Amatnīca sadarbībā ar biedrību “Asne” un ar Valsts Kultūrkapitāla finansiālo atbalstu.

Projekta koordinators Agnija Saprovska, tālr. 29541105, e-pasts: [email protected].