Ievas Krūmiņas izstāde VĒLMJU LAUKS

Šovasar Dundagas kultūras pilī no 15. maija līdz 4. septembrim iespējams aplūkot profesores, tekstilmākslinieces Ievas Krūmiņas personālizstādi VĒLMJU LAUKS.

Mākslinieces, Latvijas mākslas akadēmijas Tekstilmākslas katedras vadītājas Ievas Krūmiņas personālizstāde «Vēlmju lauks» skatītājus ieved smalkā un niansētā teiksmu pasaulē. Darbu amplitūda ietver tradicionālo tehnisko gobelēnu tehniku, filcēšanu, izšūšanu un līdz nepazīšanai atkārtoti atkritumu (polietilēna maisiņi, PET pudeles, plastmasas iepakojumi) pārstrādi unikālā autortehnikā. Izstādes tituldarba ideju māksliniece raksturo: «Iztēlojos, kā varētu izskatīties domu, gribas (iegribu), fantāziju un kaislību slānis, kāds aptver gan atsevišķu indivīdu, gan sabiedrību un pasauli kopumā. Mani mēģinājumi ir to vizualizēt simboliskos un fokusos vēlmju laukos, kur sablīvējušās un pārklājušās iztēles projekcijas. Darbu radīšanai izmantotas apzeltītas plastmasas iepakojumu driskas, kas savulaik uz brīdi aptvērušas dažādas manis iekārotas lietas, kas pēc tam to vuma un patērēšanas atkritumu laukos, lai turpinātu savu garo ceļu uz nākotni.»

Kādā senākā Ievas Krūmiņas izstādes recenzijā mākslinieks Georgs Barkāns ne tikai redz viņas daiļadē latviešu «jaunā gadu simteņa tekstilmākslas smaili», bet arī atzīst, ka: «jaunrades darbā, tikpat svarīgi kā talants un griba, ir veiksmīgs liktenis, kas levai bijis vēlīgs no pašas sākums.» Viņa savu koncepciju veidojusi dinamiskajā 20. gadu simteņa eksperimentālās mākslas gaisotnē, ko profesionāli gultnē ievadīja Rūdolfs Heimrāts - viens no 20. gs. vadošajiem tekstilmāksliniekiem un arī Ievas Krūmiņas skolotājs.

Ieva Krūmiņa ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļā 1993. gadā. Viņas kompozīcijām raksturīgi dziļi intensīvi krāstoņi ar niansētām tonālām pārejām. Viņas darbos tvertais redzējums ir poētisks un dziļi filozofisks, kas kārtu pa kārtai atklājas ilglaicīgā un vairākkārtējā darbu apskatē. Mākslinieces nozīmīgāko izstāžu saraksts ir plašs – viņas darbi izstādīti Lielbritānijā, Slovēnijā, Polijā, Itālijā, ASV, Dienvidkorejā, uc Viņa saņēmusi daudzus starptautiskus apbalvojumus mākslas festivālos un biennālēs, tai skaitā galveno balvu 2019. gada Baltijas miniatūrtekstu balvu triennā10 Gdaņā un galveno. miniatūrtekstila biennālē “Etno” Viļņā 2017. gadā.

Vairāk: https://www.facebook.com/dundagaspils/posts/pfbid0dJ6EgGYKahk8s68tezSCiTyzoJqEGciH2F965ZQPhYoSAV48FrhCnXLFkqYatrKFl

http://www.dundagaspils.lv/