Ieva Epnere izstādi Kuldīgā velta Ukrainai

Ieva Epnere, Mariupoles Madonna, 2022. gads. Foto: Inese Sirica

Daudz savu emociju Ieva Epnere ieaudusi gobelēnā, kas veltīts Mariupoles sievietēm un bērniem.

“Man šķita, ka ar vienu līniju principā to dzīvības trauslumu var parādīt, tur nevajadzēja sarkano krāsu pārspīlēt, to sajūtu, man liekas, var arī lakoniski ielikt. Gobelēns pašai palīdzēja savākties. Tas viss, kas notiek, mani rosinājis tālāk attīstīt gobelēnu sēriju,” stāsta māksliniece.

No 8. aprīļa līdz 8. maijam Kuldīgas Mākslas namā skatāma Latvijā pazīstamās mūsdienu mākslinieces Ievas Epneres personālizstāde “Es gribu būt kā saulespuķe, lai pat vistumšākajā dienā varu atrast gaismu un stāvēt stalti”.

Mākslinieces Ievas Epneres personālizstāde ir tapusi laikā, kad pasauli ir satricinājis Krievijas iebrukums Ukrainā. Šis laiks katrā no mums no jauna aktualizē jautājumus par vērtībām, pārliecībām, piederību un kultūras saknēm. Zilas debesis un saulespuķes vairs nav tikai saules un silta laika vēstneši, bet tie iegūst arvien spēcīgāku simbolisku nozīmi šī brīža realitātē.

Ievas Epneres izstāde piedāvā vairākus jaunus mākslas darbus, kas veltīti šā brīža traģiskajiem notikumiem. Apjomīgākā no tām ir 5. martā uzņemtā foto reportāža, kurā dokumentēts protesta gājiens pret Krievijas karu Ukrainā. Tas Rīgā pulcēja ap 30 000 dažāda vecuma un tautību iedzīvotāju, nesot apbrīnojamu saliedētības un piederības sajūtu, ko Ieva Epnere spilgti tvērusi savos darbos.

Izstādē iekļauts arī video darbs “Atteikšanās” (2014) – poētisks veltījums suitu kultūrvēsturiskajam mantojumam, atklājot mākslinieces mīlestību pret tekstilu. Tas pievēršas priesterim Andrim Vasiļevskim, kurš astoņus gadus kalpoja katoļu baznīcā Alsungā. Viņš liturģijā ieviesa suitu burdona dziedāšanas tradīciju un savā uzmanības lokā paturēja priesteru liturģisko tērpu saglabāšanu un restaurēšanu. Šis video darbs ir atgādinājums par lokālajām kultūrvērtībām, kas prasa īpašu vērību šī brīža mainīgajā pasaulē. Suitu sievu dziedājums ar vārdiem Kýrie, eléison (“Kungs, apžēlojies”!) video noslēgumā iegūst papildu svaru šā brīža reāliju kontekstā.

Ievas Epneres personālizstāde “Es gribu būt kā saulespuķe, lai pat vistumšākajā dienā varu atrast gaismu un stāvēt stalti” tiek rādīta Kuldīgas Mākslas namā ar mērķi iepazīstināt kuldīdzniekus ar latviešu paaudzes māksliniekiem, kuri šobrīd ir savas karjeras zenītā. Šāda veida izstāžu uzdevums ir veidot izpratni par to, kas šobrīd ir aktuāls mūsdienu mākslā, iepazīstinot ar aizraujošiem personiskās un kolektīvās pieredzes stāstiem. I. Epneres mākslas darbi ir augsti novērtēti gan Latvijas, gan starptautiskajā laikmetīgās mākslas vidē.

Ieva Epnere (1977) dzīvo un strādā Rīgā. Mākslinieces galvenie mākslas mediji ir fotogrāfija, video un tekstilmateriāli. Viņa izmanto personiskus un intīmus stāstus kā atskaites punktus mākslinieciskām refleksijām par identitāti, vēsturi, tradīcijām un kopīgiem rituāliem. I. Epnere 2012. gadā absolvējusi HISK (Augstākās tēlotājmākslas institūtu Gentē). 2019. gadā viņa saņēma DAAD mākslinieku programmas stipendiju, Berlīnē. Tajā pašā gadā viņa ieguva prestižo Purvīša balvu. Viņas darbi ir iekļauti Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā un tiek izstādīti visā pasaulē.

Izstādes kuratore: Maija Rudovska

Izstādi organizē: Kuldīgas Mākslinieku rezidence

Izstādes norises vieta: Kuldīgas Mākslas nams (1905. gada iela 6, Kuldīga)

Sadarbības partneri un atbalstītāji: Kuldīgas novada pašvaldība un Valsts kultūrkapitāla fonds.

**Turpmākai informācijai:
**Maija Rudovska, izstādes kuratore
Tālr. 29507442, e-pasts: [email protected]

Vairāk:

https://www.facebook.com/Makslasnams/

https://www.lsm.lv/raksts/kultura/maksla/maksliniece-ieva-epnere-izstadi-kuldiga-velta-ukrainai.a452006/