Zentas Loginas un Elīzes Atāres gobelēnu izstāde «Rozā raķete»

Līdz 1. maijam Dundagas pilī ir skatāma vērienīga Zentas Loginas un Elīzes Atāres gobelēnu izstāde “Rozā raķete”. Izstādē eksponēti divdesmit divi Zentas Loginas un Elīzes Atāres darbi no Zuzānu kolekcijas. Izstādes kuratore ir mākslas zinātniece Ieva Kalniņa.

Zentas Loginas (1908-1983) mākslas darbiem ar Visuma ainu vīzijām padomju laikos tika piekārta abstraktās mākslas birka, un līdz izstāžu zālēm šie darbi nenonāca. Tad viņas māsa Elīze Atāre (1915-1993) iemācījās aust, lai šos kosmiskos metus savā oriģinālajā autortehnikā iestrādātu gobelēnos un tie varētu tikt eksponēti no padomju ideoloģijas brīvākajās tekstilmākslas izstādēs. Tomēr Zentas Loginas vārds pilnā apmērā izskanēja tikai viņas piemiņas izstādē, kas arī bija viņas pirmā personālizstāde. To četrus gadus pēc māsas aiziešanas mūžībā sarīkoja Elīze Atāre Rīgas Sv. Pētera baznīcā (1987). Lai redzētu šo izstādi, cilvēki stāvēja garā rindā, tik pārsteidzoša bija Zentas Loginas daiļrades iepazīšana, kas skatītājus “mudināja apzināties savas esības īsteno būtību, savu saistību ar Visumu” - toreiz rakstīja Elīze Atāre.

Zenta Logina mācījusies Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā (1925-1928). Vēlāk savu gleznotprasmi viņa attīsta Romana Sutas un akadēmiķa Sergeja Vinogradova privātstudijās (1928-1931). Trīsdesmitajos gados Zenta Logina strādā par asistenti Romana Sutas studijā, bet 1936. gadā trīs mēnešus papildinās Berlīnē, kur mācās tekstīliju zīmēšanu. 1945. gadā Zenta Logina iestājas LPSR Mākslinieku savienības gleznotāju sekcijā. 1950. gadā Mākslinieku savienības biedra statusu viņa zaudē, atkārtoti topot par Mākslinieku savienības biedra kandidāti. 1953. gadā viņu vēlreiz uzņem Mākslinieku savienībā, bet jau lietišķās mākslas sekcijā, kas nozīmē, ka turpmāk viņa aicināta izstādīt tikai tekstilijas.

“Gribās runāt un klusēt. Un tomēr prāts ņem pārsvaru - klusēt. Man pēdējā laikā, stiprāk kā jebkad, ir nobriedusi atziņa – dzīvot tikai sevī un neļaut nekādiem vējiem nokaut savu individuālo cilvēku. Mākslinieks nedrīkst sevi pazaudēt neapvaldītā pūlī. Neskumsti par vientulību – tie, kas domā un jūt (kaut drusku vairāk kā citi), ir vienmēr vieni.” Tā vēstures griežos – 1942. gada 25. aprīlī, gadu pēc vīra Bonifācija Logina apcietināšanas, vēstulē vīra brālim Henrikam Loginam rakstīja Zenta.

Izstādi, atbilstoši “zaļā režīma” prasībām var aplūkot darba dienās no 10.00 līdz 17.00 un sestdienās no 12.00 līdz 16.00, iepriekš piesakoties pa tālruni 29141121.

Dundagas pils
Pils iela 14, Dundaga

Vairāk: http://www.dundagaspils.lv/

Darbu attēli: https://arterritory.com/lv/vizuala_maksla/on_site/26018-zentas_loginas_un_elizes_atares_roza_rakete

https://www.lsm.lv/raksts/kultura/maksla/dundagas-pili-atklata-masu-zentas-loginas-un-elizes-atares-gobelenu-izstade.a442350/