Latvijas un Spānijas diplomātisko attiecību simtgadei veltīta tekstilmākslas izstāde

fragments Ieva Krūmiņa. Latvieša bruņukrekls. 2017. PET atkritumi, akrils, autortehnika.

Latvijas un Spānijas diplomātisko attiecību simtgadei veltīto izstādi Madridē redzējuši teju seši tūkstoši apmeklētāju, un tagad tā skatāma tepat Latvijā, Koncertzāles “Cēsis” Mākslas galerijā un tekstilmākslas lielformāta darbiem piemērotajās plašajās telpās.

Tekstilmāksla vienmēr bijusi neatņemama Latvijas kultūras sastāvdaļa un sevišķi iemīļota mākslas joma. Tai ir dziļas un vēsturiski noteiktas tradīcijas, kas sakņojas tautas mākslas vērtību pārmantošanā un profesionālajās amata prasmēs. Darbu atlase izstādei Cēsīs sniedz pārliecinošu ieskatu Latvijas tekstilmākslas nozares vēsturē un tagadnē, atklājot tradīciju spēku un novatorisko meklējumu daudzveidību.

Ekspozīcijas kodolu veido izcilākie Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja kolekcijas darbi: Edītes Pauls-Vīgneres Spānijas kultūras iedvesmotās kompozīcijas “Korida” un “Soļi”, Latvijas mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļas dibinātāja un ilggadējā vadītāja, profesora Rūdolfa Heimrāta pēc Bībeles motīviem tapušais romantiskais darbs “Sens motīvs”, Lilitas Postažas efektīgā kubisma tradīcijās veidotā kompozīcija “Sieviete ar putnu”, Egila Rozenberga monumentālā Latvijas ainavas interpretācija “Jūra naktī”, Baibas Rīteres izsmalcinātais gobelēns “Līdzsvars” un Daigas Štālbergas-Senussai eksperimentālais darbs “Austrumu dārzs”.

Paralēli muzeja darbu kolekcijai, skatītāji tiek iepazīstināti ar pavisam nesen tapušiem mākslinieku darbiem, kas dod ieskatu mūsdienu tekstilmākslas plašajā tematiskajā spektrā, kā arī izmantoto materiālu un tehniku daudzveidībā. Irēna Andrejeva, Jānis Bankovičs, Lilita Bauģe, Andra Dīriņa, Elīna Ģibiete, Rolands Krutovs, Ieva Krūmiņa, Katrīna Leitēna, Baiba Osīte, Ieva Prāne, Annele Slišāne – kā pieredzējuši, starptautisku atzinību guvuši autori, tā jaunākās paaudzes mākslinieki drosmīgi eksperimentē ar dažādiem materiāliem (papīrs, metāls, āda, plastmasa, koks u.c.) un tehnikām (izšuvums, kolāža, filcēšana, digitālais gobelēns u. c.), apliecinot tekstilmākslas nozares vitālo radošo spēku.

Izstāde bez maksas apskatāma Koncertzālē “Cēsis”, Raunas ielā 12, darba dienās un sestdienās no plkst. 12.00 – 18.00, svētdienās no 12.00 – 16.00 un pasākumu laikā. Ievērojot Covid-19 epidemioloģiskos noteikumus, apmeklētājiem jāuzrāda sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts un jālieto mutes un deguna aizsegs.

Vairāk: https://www.cesukoncertzale.lv/jaunumi/atklata-latvijas-tekstilmakslas-izstade