izstāde GOBELĒNS

No 2021. gada 2. oktobra līdz 20. novembrim Valmieras muzeja Izstāžu namā būs skatāma Latvijas tekstilmākslinieku darbu izstāde GOBELĒNS.
Izstādē piedalās mākslinieki – Jānis Bankovičs, Irisa Blumate, Andra Dīriņa, Katrīna Eihe, Santa Grigus, Jana Gruntmane, Jeļena Jēkabsone, Ieva Krūmiņa, Rolands Krutovs, Elīna Lūse – Grīnberga, Baiba Osīte, Lija Rage, Baiba Rītere, Egīls Rozenbergs, Antra Saliņa, Daiga Štālberga, Iveta Vecenāne, Dzintra Vilks, Zita Zaržecka.

Pasaulē atdzimst interese par gobelēnu, pat līdz avīžu uzrakstiem – gobelēns/tapestry/ laikmetīgās mākslas snaudošais gigants. Mākslinieks darbojas bez steigas, taču neatlaidīgi, savdabīgi un pārliecināti īsteno savas mākslinieciskās intereses. Tā ir filosofija materiālā. 20.gs. 80tajos dzima jēdziens “laikmetīgā” /cating-edge/ māksla, tās mērķis – pārsteigt un aktualizēt. Mūsdienās ir aktuāls jēdziens “topošā” māksla. Gobelēns ir vairāk nekā krāsa, kompozīcija, zīmējums vai materiāls – tas ir katra autora vienreizējais rokraksts, ideja, personīgais pārdzīvojums, vēstījums un izteiksmes veids ļoti laikietilpīgā, sarežģītā tehnikā. Arvien palicis neatbildēts jautājums: cik mūsdienīgs ir šis, kopš 14.gs. ekskluzīvais un elitārais mākslas veids – gobelēns? Pateicoties šķiedras mākslas jauninājumiem vai TC1 digitālo steļļu pieejamībai, gribot negribot rodas jautājums, kas tad ir vai nav gobelēns un, cik mūsdienīgs tas ir, raugoties no 21.gadsimta mākslas nosprausto “nerakstīto likumu” skatu punkta.

Gobelēnu izstādes “Domu zīmes” idejas autores ir Lija Rage un Iveta Vecenāne, ar ieceri apvienot vienotā ekspozīcijā dažādu paaudžu Latvijas tekstilmākslinieku jaunākos autordarbus gobelēna tehnikā. Vienkopus būs skatāmi gan mākslinieku ar lielu starptautisku izstāžu pieredzi, gan tikko akadēmiju beigušu mākslinieku darbi. Izstādes darbu autori aktīvi piedalās starptautiski žūrētās izstādēs un ir saņēmuši arī augstus apbalvojumus, apliecinot Latvijas tekstilmākslinieku darbu augsto kvalitāti, vērtību un konkurētspēju. Ekspozīcijas kopainā uzsvērta daudzveidība tēmās, sižetos, aušanas stilos, paņēmienos un tehniskajos izpildījumos. Dažādu mākslinieku gobelēnu izvietošana vienuviet, ir liels izaicinājums veidojot vidi, kurā gobelēns mirdz kā vērtība, kā nenovērtējama sabiedrības bagātība – vidi, kurā justies piederīgam un saprastam gan kā mākslas darba autoram, gan mākslas baudītājam, nenošķirot vienu no otra. Gobelēns muzejā – viens no uzdevumiem gobelēnu padarīt nekomerciālu un vērtīgu pašu par sevi, tādu, kam nevar noteikt cenu naudas izteiksmē.

Ekspozīcija veidota ar plašu diapazonu – no klasiskiem, smalki austiem gobelēniem, līdz digitāliem un tādiem kas robežojas ar šķiedras mākslu. Te apkopota visa iespējamā filozofija. Izstādes ekspozīciju papildinās foto materiāli no mākslas darbu radīšanas procesiem.

VAIRĀK:

https://valmierasmuzejs.lv/latvijas-tekstilmakslinieku-darbu-izstade-gobelens/