Tekstilmāksliniekam Rūdolfam Heimrātam - 95

Tekstilmāksliniekam Rūdolfam Heimrātam - 95

Šī gada 20. jūlijā atzīmējam talantīgā tekstilmākslinieka, keramiķa un pedagoga Rūdolfa Heimrāta (1926-1992) 95 gadu jubileju.

Rūdolfs Heimrāts mācījies Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā, kur apguva audēja amatu. Pēc skolas absolvēšanas viņš iestājās tolaik vienīgajā lietišķās mākslas nodaļā Mākslas akadēmijā – keramiķos. Vēlāk, jau 1961. gadā, viņa vadībā Latvijas Mākslas akadēmijā tika dibināta Tekstilmākslas nodaļa, kur attīstījās dažādi tekstilmākslas izteiksmes virzieni, tika eksperimentēts ar atšķirīgām tehnikām un materiāliem, uzmanību pievēršot Latvijas un pasaules mākslas vēstures mantojumam, kā arī pieejamajām tā brīža aktualitātēm pasaules mākslā.

Rūdolfs Heimrātus lielākoties strādāja gobelēnu tehnikā. Viņa daiļrade ir ļoti daudzveidīga, strādājot gan ar figurālajām kompozīcijām, gan pievēršoties abstraktajai mākslai.

Kā latviešu profesionālās tekstilmākslas skolas pamatlicējs, viņš ir izaudzinājis vairākas tekstilmākslinieku paaudzes un pacēlis gobelēnu neatkarīga mākslas žanra līmenī.

Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvā glabājas Rūdolfa Heimrāta ģimenes dokumentu kolekcijas fonds nr. 126, kurā atrodama režisora Laimoņa Melnmata un scenārija autores Tatjanas Sutas filma “Literatūras un mākslas darbinieku portreti. Tekstilmākslinieks Rūdolfs Heimrāts”, audiokasetes un magnētiskās lentes, kurās mākslinieku intervē Aija Oša un Sandra Kalniete, kā arī diapozitīvi no tekstilmākslinieka ceļojumiem uz ārzemēm - Itāliju, Vācijas Federatīvo Republiku un Kanādu.

Vairāk:

https://www.arhivi.gov.lv/default.aspx