Ievas Krūmiņas un Vitas Valdmanes izstāde GADA BLUSA

Izstāde Rīgā apskatāma no 16. jūlija līdz augusta vidum galerijā Apsīda Skārņu ielā 10/20.

Gada blusa

Refleksijas par slidenu tēmu, kas cieši saistīta ar mākslu, vēlmēm un ambīcijām:

Cilvēku pasaulē pieņemts šķirot rangos, dalīt pēc nopelniem un atpazīstamības. Ir dzīves šķautnes, kurās labāko nevar noteikt fotofinišs, tāpēc sapulcējas eksperti, kuru uzdevums ir norādīt uz labākajiem kādā dzīves sfērā vai vienkārši pievērst uzmanību īpašam fenomenam. Viss ir labi līdz brīdim, kamēr sāc kalpot nevis idejai, bet viļņojumam, ko ap to varētu sašūpot.

Blakus lielu cilvēcisku kaislību pavadītiem virpuļiem ir mazo brāļu pasaule- jau labu laiku katra jauna gada sākumā tiek nominēti gada putni, gada kukaiņi, gada augi, gada gliemeži (gada cilvēkus šoreiz neapspriedīsim).

Nominācijas tiek piešķirtas ar vislabākajiem nodomiem, lai citu pasauļu apdzīvotāji paskatītos sev zem kājām un pamanītu kaut ko brīnišķīgu un ievērības vērtu- tur dzīvo kukainītis, kurš tiek nosaukts par “Gada kukaini”, bet viņš, visticamāk, par to neko neuzzinās. Cik nu ilgi, kārtējais gads būs aizgājis, arī slava tam līdzi, bet “Gada blusa” turpinās dzīvi kā parasta blusa bez depresijas un nožēlas, no kuras viņu pasargās blusas dzīves uzdevums, kam paralēlo pasauļu interese drīzāk ir traucēklis, ne sapņu piepildījums.

Kāpēc par to domāju? Morāle ir tāda, ka mērogi nav tik atšķirīgi, jāvēro skudru dzīve, lai prātīgāk un harmoniskāk dzīvotu savējo.

Cilvēku acīm redzamās un nesaskatāmās pasaules apdzīvotājus iztādē rāda tekstilmāksliniece Ieva Krūmiņa un keramiķe Vita Valdmane.