Iekļaušana nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā – tikai sākums Viļumsona steļļu popularizēšanai

attēls no http://muzejs.ventspils.lv/vilumsona-stelles/

Iekļaušana nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā – tikai sākums Viļumsona steļļu popularizēšanai

24. novembris, 2020

Kultūrtelpa

Autori: Vidzemes televīzija

Pēterim Viļumsonam, kurš zināms kā steļļu konstruktors, šogad 148. gadskārta. Par īpašu dāvanu parūpējusies audēja Ilze Mailīte. Pēc viņas pieteikuma viena no piecām Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā iekļautajām vērtībām šogad ir aušanas prasme Pētera Viļumsona pusautomātiskajās vienpaminas stellēs.

Mailīšu fabrikā Ērgļos klaudz Pētera Viļumsona patentētā “mazā mašīna”, kas pēc daudzu gadu pārtraukuma atkal darbojas. Pagaidām Latvijā tā ir vienīgā darba kārtībā esošā šāda veida sistēma, taču, kā uzsver Mailīšu fabrikas izveidotāja, audēja Ilze Mailīte, – ne pēdējā. Tādēļ, panākot aušanas prasmes Pētera Viļumsona pusautomātiskajās vienpaminas stellēs iekļaušanu Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, viņa ir apņēmības pilna šo unikālo vērtību pētīt un saglabāt.

“Pašlaik šī prasme ir diezgan aizmirsta, jo padomju laikos ne visai funkcionāri mīlēja to, kas ir izgudrots Latvijas laikā. Šobrīd uz Viļumsona stellēm tiek austs aptuveni divdesmit piecās vietās, bet nekur šīs stelles netiek izmantotas pilnvērtīgi. Detaļas tiek vienkāršotas, kas nākotnē rada draudu, ka šī Latvijā unikālā izgudrotā vērtība zudīs pavisam,” skaidroja Ilze Mailīte.

Saraksta papildināšanai Latvijas Nacionālais kultūras centrs šogad saņēma astoņus pieteikumus. Sarakstā tika iekļautas piecas vērtības.

Kā norādīja Latvijas Nacionālā kultūras centra nemateriālā kultūras mantojuma eksperte Gita Lancere, “Pētera Viļumsona stelles ir izplatītas visā Latvijā, bet aktīvākā to izpēte notiek tieši Vidzemē, kur Inese Mailīte un Ilze Mailīte daudz dara to popularizēšanā un iedzīvināšanā šodienā.”

“Iekļaušana šajā sarakstā noteikti veicinās Viļumsona steļļu atpazīstamību un popularitāti Latvijā un ārpus tās,” sprieda Lancere.

Ilze Mailīte atklāja, kas mudinājis rakstīt pieteikumu nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam: “Kādu laiciņu atpakaļ bija saruna ar igauņiem, kuri arī ir atraduši šādas Viļumsona stelles un ļoti, ļoti interesējās, no kurienes tādas ir, un gribēja kaut kādu papildu informāciju. Un tas arī deva ļoti lielu iedvesmu šo pētniecību veikt.”

Tādēļ prasmes iekļaušana sarakstā, kā uzsver Ilze Mailīte, ir tikai sākums. Tam sekos steļļu pilnvērtīgās darbības izpēte un realizācija dzīvē, kā arī paša meistara personības izpēte.

“Pēteris Viļumsons ir pašlaik ļoti noslēpumaina persona. Ir apzināti arhīvi no Londonas Karaliskās akadēmijas, kur viņš it kā ir bijis, bet pašlaik šīs ziņas nav apstiprinājušās. Latvijas Amatniecības kamera, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras iespējamie arhīvi, nekādu ziņu nav. Tagad paliek Latvijas Valsts vēstures arhīvs, kurā, cerams, kaut kas atradīsies,” stāstīja Mailīte.

video : https://www.facebook.com/watch/?v=129778325359464

KONTEKSTS:

Nemateriālais kultūras mantojums ir prasmes un zināšanas, kā arī tradīcijas un ieražas, ko noteikta kopiena vai grupa uzskata par svarīgu savas identitātes elementu. Nacionālais nemateriālā kultūras mantojuma saraksts šogad papildināts, tajā iekļaujot maija dziedājumus pie ciemu krustiem Ziemeļlatgalē, stikla pūšanu Līvānos, rakstainu dubultcimdu darināšanas prasmi Mazsalacā, dūru cītaras būvēšanas un spēles tradīciju un aušanas prasmi Pētera Viļumsona pusautomātiskajās vienpaminas stellēs. Sarakstā kopumā līdz šim iekļautas divdesmit četras vērtības.