Madernieka un Straumes iedvesmota – ekspozīcija “Divi Jūliji” Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejā

No 5. novembra Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejā ir aplūkojama lietišķās mākslas meistariem Jūlijam Maderniekam (1870-1955) un Jūlijam Straumem (1874-1970) veltīta ekspozīcija “Divi Jūliji”. Abu Gulbenes novadnieku radošais mantojums ir uzrunājis mūsdienu amatniekus, lietišķās mākslas meistarus, dizainerus un māksliniekus izzināt un radīt jaunrades darbus, iedvesmojoties no Madernieka un Straumes.

Ekspozīcijā aplūkojami Gulbenes Tautas lietišķās mākslas studijas “Sagša” meistaru austie dvieļi un šalles, kā arī adītie vilnas cimdi ar Madernieka un Straumes motīviem. Būs skatāmi Latvijas mākslas akadēmijas profesores Ievas Krūmiņas autortehnikā radītie tekstilmākslas darbi. Ekspozīcijā iekļauti mākslas tandēma Skuja-Braden porcelāna mākslas darbi “Madernieka portrets” un “Bērzi”. Tematisku foto stāstu veidojusi Gulbenes Mākslas skolas direktore Sandra Dikmane.

Unikālākie ekspozīcijas objekti ir Tebrīzā (Irāna) pēc Madernieka un Straumes metiem austie 2 paklāji, 3 sumaki un viens kilims. Šie eksponāti apvieno seno aušanas tradīciju ar inovatīvu Madernieka un Straumes metu interpretāciju, to tapšanā izmantots Irānas zīds un vilna, kas krāsota dabas krāsvielās.

Aktivitātes īstenotas ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu projekta “Divi Jūliji 2020” ietvaros

vairāk:

https://www.gulbenesmuzejs.lv/