Tekstilmākslinieka Viestura Bērziņa piemiņas izstāde

No 2020.gada 6.novembra Kultūras centrā Siguldas DEVONS būs skatāmi tekstilmākslinieka Viestura Bērziņa (1954 - 2019) gobelēni, un ne tikai. Daudziem - tā būs tikšanās ar iemīļotiem, bet sen neredzētiem darbiem, daudziem – pilnīgi jauna iepazīšanās ar latviešu gobelēna zelta fonda paraugiem.

6. novembra vakarā kopīgi svinēsim Viestura daiļradi, viņa dzīvi, mīlestību mākslā un radošajos darbos. Grupa “Rahu The Fool” parūpēsies par viesu enerģijas lādiņu, bet Viestura mīlestību pret pantonīmu un teatralitāti apmeklētāju sirdīs iedzīvinās mīmu grupas priekšnesums.
Ieeja izstādes atklāšanā ar ielūgumiem, kurus no 30. oktobra iespējams saņemt Siguldas DEVONS kasē. Viesu skaits ierobežots.
!! IELŪGUMI UZ ATKLĀŠANU VAIRS NAV PIEEJAMI !!

Izstādē apskatāmie darbi tiks deponēti no Dekoratīvās mākslas un Dizaina muzeja, kā arī no Latvijas Mākslinieku savienības kolekcijām. Ekspozīcija tiks papildināta ar mākslinieka fotogrāfiju kolāžām, dažiem viņa zīmējumiem, kā arī tiks demonstrēta neliela video filma, kura uzņemta 1991.gadā, viņa viesošanos un darba laikā rezidencē Leikpleisidā, ASV.
“Artistiskums” Viesturam Bērziņam piemita gan kā māksliniekam, gan kā cilvēkam. Ne velti viņš tika uzskatīts par vienu no talantīgākajiem VEF Kultūras pils Roberta Ligera vadītās “Rīgas pantomīmas” mīmiem. Šo mākslinieka īpašo dotumu skatītāji redzēs viņa darbu kompozīcijās, minētajā, 1991. gadā uzņemtajā, īsfilmā, gan māksliniekam veltītajā pašreizējo mīmu spēlētajā etīdē “Čaplins”, izstādes atklāšanā.

1989. gadā izdotajā grāmatā “Latvju tekstilmāksla” Sandra Kalniete (šīs grāmatas sastādītāja un tekstu autore) rakstīja: “… V.Bērziņš savā mākslā turpina kopt dvēseliskās skaidrības intonāciju. Pēctecību, tuvību apliecina tēla gaišais, sirsnīgais skanējums, izjustais lirisms, arī krāsu prieks… Vēlēšanās atklāt procesu tā attīstībā, šķietamais kompozīcijas statisko elementu dinamisms atklāj vēl vienu V.Bērziņa daiļradei būtisku iezīmi – dziļu laikmeta mākslas stila izjūtu, prasmi to apvienot ar tradicionālu tematiku un nacionālu saturu.”

Viesturs Bērziņš dzimis Siguldā 1954. gadā. Mācījies Rīgas lietišķās mākslas vidusskolas stikla mākslinieciskās apstrādes nodaļā (tagad PIKC Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas stikla izstrādājumu dizaina programma) no 1970. līdz 1974. gadam. Pēc tam studējis tekstilmākslu Latvijas Mākslas akadēmijā (tagad Vizuālās mākslas nodaļa Tekstilmākslas apakšnozare), kuru absolvējis 1979. gadā. Izstādēs piedalījies kopš 1978.gada un 1982.gadā kļuvis par Latvijas Mākslinieku savienības biedru. Darbi savā laikā eksponēti ne tikai dažādās izstādēs Padomju savienībā, bet arī Vācijā, Francijā, Itālijā, Zviedrijā, Dienvidslāvijā, Somijā u.c. Viesturs Bērziņš bija mākslinieks trim latviešu kinofilmām: “Mazās kaislības” (1990), “Pa baltā furgona pēdām” (1992), “Mazie laupītāji” (2009). Kopš 1979. gada strādājis kā pedagogs Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā. Viesturam ir trīs dēli - Krišjānis, Indriķis un Gustavs.

Izstāde kultūras un mākslas telpā Siguldas Devons apskatāma no 6.novembra līdz 5.decembrim. Kultūras centrs apmeklētājiem atvērts no pirmdienas līdz piektdienai no plkst. 10.00 līdz plkst. 19.00 un sestdienās no plkst. 11.00 līdz plkst. 15.00.

Ieeja bez maksas.

!!! Izstāde tiek organizēta ievērojot visus valstī noteiktos drošības noteikumus un sanitāros protokolus !!

Vairāk:

https://www.facebook.com/siguldasdevons/