Lijas Rages izstāde “Par dzīvi! Lehaim!”

No 4. augusta līdz 25. oktobrim Lipkes memoriālā skatāma mākslinieces Lijas Rages izstāde “Par dzīvi! Lehaim!”

Veidojot izstādi, māksliniece Lija Rage saka, ka “ar saviem darbiem un izvēlēm mēs visi atstājam pēdas un nospiedumus. Cilvēku ceļi krustojas, un mūsu izdarītās izvēles rada sekas un iespaido citus, tāpēc izstāde ir par dzīvi.”

Žaņa un Johannas Lipkes izvēle 2. pasaules kara laikā glābt nāvei nolemtos, pasargāja no bojāejas Lijas tēvu - Mihaelu (Moiseju) Ragi. Ja esi izglābis vienu dzīvību, esi izglābis visu pasauli, ja esi izglābis vienu cilvēku - esi izglābis viņa bērnus. Kāds no šiem bērniem varēja kļūt par mākslinieku, kā Lija, un radīt pasauli, kas turpināsies.

Lija Rage ir tekstilmāksliniece, viņa ar izcilu rūpību kārto dziju un šķiedru pavedienus, tin un sien ar metāla stieplēm un dzīpariem, viņas krāsu siltums un koka irbulīšu asie gali rada spriegotu dzīves audeklu. Izstādes nosaukums “Par dzīvi! Lehaim!” atgādina arī par vārdiem, kurus ebreji saskandinot novēl jau divtūkstoš gadus, jo sanākt kopā un satikt otru cilvēku ir dzīve. Tā iepinusies Lijas darbos, jo visi mēs esam saistīti, karājamies vienā garā diegā, kuru pin mākslinieces pirksti.

Lipkes memoriāls
Mazais Balasta dambis 9, Rīga

Vairāk:

https://www.facebook.com/ZanaLipkesMemorials/posts/5014583125234521/

https://arterritory.com/lv/vizuala_maksla/aktuali/25033-kas_sonedel_notiek_riga_un_latvija/