Ingrīdas Sūnas un Zanes Lūses izstāde SATIKŠANĀS

Talsu novada muzejā 8. augustā plkst. 18:00, pirms koncerta Tiguļkalnā, būs iespēja vaigu vaigā tikties ar divām dāmām no darbīgās Latvijas Tekstilmākslas asociācijas – laika biedrēm Ingrīdu Sūnu un Zani Lūsi. Ingrīda ir dzimusi Ogres pusē, bet Zane ir saistīta ar mūsu pilsētu – viņas vecaistēvs ir leģendārais Talsu dakteris Voldemārs Ruģēns.

Palasot abu mākslinieču biogrāfijas, jāsecina, ka tās visumā ir līdzīgas gan mākslas izglītības ziņā (ir pabeigta Rīgas Lietišķās mākslas vidusskola un abas ir studējušas Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļā, profesora Rūdolfa Heimrāta audzēknes), abas ir aktīvas Latvijas Tekstilmākslas asociācijas biedres un piedalās daudzās jo daudzās šīs asociācijas izstādēs Latvijā un ārzemēs. Starp citu – Ingrīda kā svarīgu min savu piedalīšanos izstādē “Tekstilmākslas karnevāls” 1997. gada sākumā, kad Talsu novada muzejs tik tikko pēc savas ienākšanas jaunajās telpās Mīlenbaha ielā 19 varēja sarīkot greznu profesionālās latviešu tekstilmākslas izstādi pa visām muzeja 2. un 3. stāva telpām…

Iepazīstoties ar tekstilnieču darbiem, var teikt, ka abām daiļrade ir sakņojusies latviešu tautas mākslas ornamentos un tehnikās. Ingrīda Sūna rada ažūrus, bieži vien mežģīņveida pinumus un vijumus no izteikti latviskiem dabas materiāliem – sizala, linu un vilnas virvēm, auklām utt., pielietojot arī modernākus materiālus (plastmasu), rakstu kompozīcijas ir vienkāršas un lineāras, un gala rezultāts ir ļoti latviskas līdzības par mūsu sprēslīcām vai par smalkām norisēm mūsu dabā. Pirmais iespaids par Zanes Lūses tekstīlijām ir līdzība ar latviešu grīdsegām un lupatu deķiem, tikai raksti komponēti dekoratīvāki un vispārināti, ar ļoti smalku toņu un krāsu salikumu.

Izstāde Talsu novada muzeja Izstāžu zālē ir apskatāma no 5. augusta līdz 6.septembrim.

Guna Millersone,

Talsu novada muzeja galvenā speciāliste mākslas jautājumos

vairāk: https://www.talsumuzejs.lv/tekstilniecu-satiksanas/