Līvas Kaprāles personālizstāde PAVASARIS GALVĀ

teksta Autori: LSM.lv kultūras redakcija

No 10. jūnija līdz 31. jūlijam Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā būs skatāma tekstilmākslinieces Līvas Kaprāles personālizstāde “Pavasaris galvā”, medijus informē Memoriālo muzeju apvienībā.

Izstāde “Pavasaris galvā” iepazīstina ar tekstilmākslinieces Līvas Kaprāles gleznieciskajiem darbiem, kas radīti plāna vilnas vēluma tehnikā. Lielākā daļa eksponēto darbu ir pašportreti, kas ar dažādu formu un krāsu izteiksmi kļūst par mainīgu, daudzveidīgu emociju atspoguļotājiem. Personības pašizteiksme un emociju atainojums tiek skatīts ciešā mijiedarbībā ar dabas motīviem un tekstilmateriāla pašvērtību: taktilajām un vizuālajām īpašībām.

Izstādes rīkotāji skaidro, ka portreta žanrs, īpaši pašportrets, un cilvēka attēlojums tekstilmākslā parādās salīdzinoši reti:

Pašportrets ir arī ne tikai ļoti personīgu, bet arī reizē visiem kopīgu un pazīstamu emociju atspoguļotājs.

Vilna, lins un dažādās citas šķiedras, kas saistītas kopā slapjās filcēšanas tehnikā, sniedz plašas iespējas gleznieciska tēla un grafiski bagātīga līniju zīmējuma veidošanai. Filcējumos pamatā izmantotie vēsie un dzidri košie toņi izvēlēti kā atkāpe no ierastā priekšstata par vilnas, dabīgā tekstila izstrādājumu pelēcīgi brūno raksturu, kā arī kā saturisks simbols portretiskā tēla atrautībai no ikdienas, sapņainībai, zināmai melanholijai. Dominējošie violetie un zaļie toņi ir autores mīļākās krāsas, kuru izmantojums periodiski parādījies dažādos darbos.

“Darba veidošanā tika veiktas gandrīz vai gleznieciskas studijas, jo filcēšanas procesu Līva Kaprāle izjūt kā akvareļglezniecību. Tā ir kā toņu jaukšana un daudzkārtaina uzklāšana, kuras rezultātu ne vienmēr var pilnībā paredzēt, bet tieši šis reizēm sagaidāmais pārsteiguma mirklis ir daļa no mākslinieciskās radīšanas pievilcīgā brīnuma,” uzsver organizatori.

Tekstilmāksliniece specializējas tieši slapjās filcēšanas tehnikā. Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā iepazīstot šo tehniku, tā viņai šķitusi nepatīkama, un māksliniece nospriedusi, ka viņa nekad tajā nestrādās. Taču jau RDMV diplomdarbs, kā arī vēlāk Latvijas Mākslas akadēmijas noslēguma darbi veidoti tieši slapjajā filcā.

Tekstilmāksliniece beigusi Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas Tekstila dizaina nodaļu, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļas maģistrantūru. No 2012. gada ir Latvijas Tekstilmākslas asociācijas biedre, veidojusi gan personālizstādes, gan piedalījusies grupu izstādēs Latvijā un ārvalstīs.