tekstilminiatūru izstāde ZĪMĪTE DRAUGAM

Šī gada 27. maijā Ģ. Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā, Latvijas Tekstilmākslas asociācija atklās tekstilminiatūru izstādi “ZĪMĪTE DRAUGAM”.

Sākotnēji, kad gobelēna tehnikām bija noteicošā loma tekstilmākslas vidē, tekstilminiatūru radīšana deva māksliniekiem iespēju eksperimentēt ar netradicionāliem materiāliem, atrādīt ideju daudzpusību un mainīt priekšstatu par tekstilmākslas nozari, ar šķietami nejaušiem, maziem tekstilminiatūru darbiem. Interese un iespēja radīt starptautiski atzīta izmēra 20 x 20 cm tekstildarbus ir aktuāla arī šobrīd.

Tekstilminiatūru izstādes “ZĪMĪTE DRAUGAM” koncepcijas pamatā ir pārdomas par ikdienišķiem procesiem savstarpējā saziņā. Veids kā sazināties sastādot ziņu, ir sūtītāja mijiedarbība ar ziņas saņēmēja reakciju uz vēstījumu.

Šodien, ņemot vērā ārkārtīgi aizņemto mūsdienu sabiedrību, domu, ideju un vēlmju apmaiņa notiek daudzveidīgā paātrinājumā. Laika gaitā ir mainījušies ikdienas savstarpējas saziņas paradumi un process. Katrs kurš iesaistās komunikācijas procesā, nes sev līdzi savas idejas un sajūtas, kas ietekmēs ziņas saņēmēja izpratni un reakciju.

Mākslinieki tika mudināti atklāt savu pieredzi, atspoguļot un izcelt saziņas slēptākos slāņus tekstilminiatūru formātā.

Izstādītie darbi atšķiras pēc stila un tehnikas, apvienojot gan tradicionālās, gan inovatīvās metodes, atspoguļojot katra autora individualitāti un dominējošās tekstila tendences.

Izstādē piedalās 39 mākslinieki – Edīte Pauls Vīgnere, Ruta Linīte, Ieva Krūmiņa, Andra Kurzemniece, Ērika Zutere, Līva Kaprāle, Antra Augustinoviča, Edīte Kaņepe, Anna Pommere, Mare Vijupe, Zane Lūse, Dina Baumane, Ingrīda Sūna, Ruta Bogustova, Skaidrīte Leimane, Anita Celma, Vija Jansone, Liene Lauriņa, Dace Vecozola, Kristīne Japina, Rita Ļegčiļina-Broka, Māris Upzars, Rasa Grāmatiņa, Maija Purgaile, Astra Rubene, Una Valtere, Ance Markovska, Janta Meža, Jana Purmale, Kristīne Kligina, Zane Vizule-Jakobsena, Diāna Dimza-Dimme, Kristīne Krastiņa – Indāne, Jeļena Jēkabsone, Vita Makra, Ilze Rudzīte, Ingrīda Rutka un Baiba Osīte

Izstāde apskatāma no 27.maija līdz 12.jūlijam, 2020.