Kristīnes Kliginas tekstila izstāde "Pelēkā pasaka"

Mākslinieces Kristīnes Kliginas tekstila izstāde “Pelēkā pasaka” Baltajā Flīģelī būs apskatāma no 2019. gada 10.decembra līdz 2020. gada 12. janvārim.

Māksliniece Kristīne Kligina ir Siguldas Mākslu skolas “baltias Flīģelis pedagoģe un studē pēdējā kursā Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās mākslas nodaļas Tekstilmākslas apakšnozarē. Viens no spilgtākajiem Kristīnes radošajiem panākumiem ir dalība Francijas tekstila Starptautiskajā miniatūru triennālē 2017. gadā, kurai radīto darbu saviem fondiem iegādājies Francijas muzejs Angerā. 2018. gadā sekojusi dalība Starptautiskajā tekstila miniatūru izstādē Bratislavā, kā arī ļoti īpaša bijusi viņas dalība Ināras Liepas organizētajā Starptautiskajā profesionālās leļļu mākslas festivālā «Pasaka par pasaku», kas norisinājies 2018. gada rudenī Dzelzceļa muzejā Rīgā. Kristīne Kligina arī šobrīd aktīvi piedalās dažādās tekstila un leļļu mākslas kopizstādēs ne tikai Latvijā, bet arī Pēterburgā, Japānas pilsētās Tokijā un Osakā, kā arī Tallinā.


Iedvesmu un idejas saviem darbiem māksliniece rodot gan dabā un tās elementos, gan vēsturiskās un senatnīgās lietās. Varbūt tieši tādēļ viņas darbos dominē zemes toņi — smilšu dūmakainie, pelnu un putekļu pelēkie, klusināti melnie un brūnie. Košas krāsas tajos nav atrodamas un arī nav vajadzīgas, jo katrs darbs savu stāstu spēcīgi atklāj caur formu un tekstūru, ļaujot skatītājam nokļūt kādā senatnīgā pasaulē, kuras laika plūdums it kā uz mirkli apstājies un tā nospiedums saglabājies mākslinieces radītajos darbos. It kā no bērnības bēniņiem iznākuši rotaļu lāči un kāds mazs rotaļīgs peļu bērns, kas saldi aizsnaudies putekļainā zābakā, it kā sen izmirušas savvaļas zirgu šķirnes — tarpāna — acīs noķerti skati uz pasauli, kad tas auļo cauri dabas nepieradinātajam plašumam. Tie nav tikai mākslas darbi, bet drīzāk emociju un sajūtu atstāti nospiedumi rotaļās ar atmiņām un laika putekļiem.

vairāk:

https://www.baltaisfligelis.lv/