Silijas Pogules TEKSTILA IZSTĀDE

No 2. līdz 30. novembrim. galerijā “M Māksla”, Modes un izklaides centra “Rīga Plaza” pirmajā stāvā būs skatāma mākslinieces un dizaineres Siljas Pogules tekstila personālizstāde „Warp tool”.

Atgriežoties pie savas pirmās profesijas – tekstilmākslas, Silja Pogule ir īstenojusi sen lolotu projektu, veidojot īpaši mīkstus vilnas paklājus taftinga tehnikā. Šī tehnika atšķiras no ierastajām tekstila tehnikām ar to, ka audumā ar speciālu ierīci tiek iešautas bārkstis, tādējādi veidojot iecerēto dizainu. Ar šo tehniku var panākt dažādu bārkstu garumu, kas rada 3D efektu. Katrs no šiem paklājiem ir roku darbs, tātad - autordarbs. Taftinga tehnika dod iespēju izgatavot jebkura izmēra un formas paklāju. Šobrīd Silja ir vienīgā, kas Latvijā profesionāli nodarbojas ar taftingu.
Silja Pogule ir arī grafiskā dizainere ar daudzu gadu pieredzi. Darbi izstādē ir grafiski un koši, lielākā daļa paklāju ornamentu ir tapuši datorā - Adobe Illustrator programmā.
Pati māksliniece stāsta: “Kādreiz senos laikos, kad cilvēki lietoja stacionāros telefonus, kam numuru vajadzēja uzgriezt ar ripu, pie telefona aparāta atradās papīra gabaliņš un pildspalva pierakstiem, taču parasti tie sarunas laikā tika izmantoti neapzinātai švīkāšanai. Reti kad šajos skricelējumos varēja saskatīt kādas konkrētas formas, dažreiz varbūt kaut ko nedaudz abstraktu. Manuprāt, tas ir pētījuma cienīgs fenomens, ar ko kādreiz nodarbojās teju visa cilvēce. Strādājot kā grafiskā dizainere, nereti starp darbiem, piemēram, gaidot klienta atbildi, atvērtajā Adobe Illustrator programmā, uzzīmēju kādu apli, neko daudz nedomājot deformēju to ar “warp” rīku. Turpināju to darīt līdzīgi kā tajos senajos laikos, sēžot pie telefona, un švīkājot papīru. Uzzīmēju atkal jaunus apļus, atkal deformēju, sāku tos likt kopā. Rezultātā radās ornaments, kuram īsta pielietojuma grafiskajā dizainā nebija. Kad sāku veidot paklājus taftinga tehnikā, atcerējos par šiem neapzināti tapušajiem zīmējumiem, un tiem beidzot radās pielietojums pavisam citā vidē - tekstila dizainā.”

Silja Pogule ieguvusi maģistra grādu glezniecībā Latvijas Mākslas akadēmijā, Alekseja Naumova meistarklasē, beigusi Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas tekstilmākslas nodaļu, kā arī studējusi tekstilmākslu Tallinas Mākslas universitātē. Mākslinieku savienības biedre.
Bijušas vairākas personālizstādes, nozīmīgas grupu izstādes Latvijā un ārzemēs. Mākslinieces darbi atrodas privātkolekcijās daudzās pasaules valstīs.

Izstādes kuratore:
Ramona Cīrule

“Galerija M Māksla” Modes un izklaides centrs “Rīga Plaza,” 1. st., Mūkusalas ielā 71.