Elīnas Ģibietes meistarklase : LAIKMETĪGĀ TEKSTILMĀKSLA

2019.gada 3. novembrī (13.00-15.00) svētdienas mākslinieka meistarklasē Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzēja Elīna Ģibiete aicina izstāžu zāles ARSENĀLS apmeklētājus uz laikmetīgās tekstilmākslas darbnīcu.

Darbnīcas ietvaros Elīna Ģibiete klātesošos iepazīstinās ar savu radošo darbību, izceļot tēlu un stāstījuma nozīmi savā mākslā. Savā pedagoģiskajā darbā pievēršoties laikmetīgās tekstilmākslas formveides attīstībai, arī meistarklasē piedāvās izkāpt ārpus ierastiem tekstilmākslas veidošanas pamatiem, piešķirot nozīmi tekstam un tā naratīvam.

“Nav nozīmes – glezna, izšūts audums vai mākslas projekts. Manuprāt, jebkurš formāts, tēls vai darbību kopums kļūst vienīgi par idejas nesēju, ja tikai vēlies kaut ko teikt. Manā redzeslokā ir dzīves likumsakarības un to tuvplāni. Mani vienmēr urda vēlme saprast, kas lācītim vēderā – hierarhijas spēles, pašas un citu bailes, vājības vai klišejas, personīgās sarkanās līnijas un nerakstītie dzīves likumi, sentimentālas pieķeršanās un banalitātes. Viss šajā dzīvē ir attiecībās un kontekstā, un nereti tieši apkārtesoši, ikdienas rutīnā nepamanīti sīkumi tieši ar vienas sniegpārsliņas spēku izraisa lavīnas efektu.
Process un mērķtiecīgi vai neparedzēti atradumi ir vērtīgākie ieguvumi, kaut ko radot. Radot tu vienmēr uzdod sev kādu jautājumu. Ja neatrod atbildi, rocies dziļāk. Tā gabalu pa gabalam saliekas tava lielā bilde, tomēr tu nekad nezini, cik liela tā patiesībā ir.
Kontrasts, vienpatībā radot intīmu, egocentrisku sava redzesloka attēlu vai azartiskā izaicinājuma un saldā gandarījuma kokteilis, cenšoties radīt skanējumu dažnedažādu instrumentu pilnā orķestrī – mākslinieces un kuratores pozīcijas mani līdzsvaro un neļauj būt dīkstāvē. Tēli, kurus radu – smaidīgs zaķis ar cirvi vai identitātes meklējumi kādā no projektiem –, ir manas domāšanas vēstneši.”

Elīna Ģibiete ir Latvijas Mākslas akadēmijas Ārlietu un izstāžu daļas vadītāja, asociētā profesore.
Māksliniece ieguvusi bakalaura un maģistra grādu Lma Tekstilmākslas apakšnozarē.

Izstādes ietvaros katru svētdienu notiek Akadēmijas pasniedzēju meistarklases, visa vecuma interesentiem ļaujot iepazīties ar darbu uzdevumiem, kas šobrīd ir aktuāli akadēmijas studiju procesā. Būs iespējas apgūt gleznošanas, zīmēšanas, laikmetīgā tekstila kompozīcijas uzdevumus, kā arī iemēģināt roku veidošanās un dažādos grafiskā dizaina pamatos.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle ARSENĀLS Vecrīgā, Torņa ielā 1