Latviešu mākslinieces piedalās starptautiskā tekstilmākslas biennālē Madridē

Baiba Osīte PILSĒTAS MŪRI 2019

No 2019. gada 17. septembra līdz 3. novembrim Madridē notiek Pasaules astotā starptautiskā tekstilmākslas biennāle VIII Bienal de Arte Textil Contemporáneo. Biennāles kategorijā _“_lielformāta iekštelpu darbs” piedalās latviešu tekstilmāksliniece Baiba Osīte. Biennāles ietvaros notika starptautiskā konference par tēmu “Tekstils mākslā”, kurā piedalījās Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja krājuma darba vadītāja Velta Raudzepa, kura ir arī viena no biennāles vērtēšanas žūrijas loceklēm. Kā viesmāksliniece izstādē piedalās arī Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļas vadītāja, profesore Ieva Krūmiņa ar darbu “Vēlmju lauks”. Vēstniece Argita Daudze apmeklēja izstādes atklāšanas pasākumu, savukārt, Biennāles dalībnieces viesojās Latvijas vēstniecībā Madridē.

Pasaules tekstila mākslas pasākumu organizatoru uzmanība Latvijai ir pievērsta pateicoties Rīgas Starptautiskās Tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennālēm, kuru idejas autore un kuratore ir Velta Raudzepa. Jau sestā Triennāle Rīgā norisinājās Latvijas simtgades jubilejas gadā. To apmeklēja Madrides Pasaules tekstilmākslas biennāles direktore Marija Ortega.

Tekstilmāksliniece Baiba Osīte ir Latvijas Mākslas akadēmijas absolvente un piedalās izstādēs jau kopš 1991. gada. 2018. gadā tekstila izstādē Contextil Portugālē, 700 mākslinieku konkurencē, B. Osīte ieguva pirmo vietu, kā arī ir piedalījusies mākslas biennālē Ķīnā. “Mans darbs “Pilsētas mūri” veidots no maziem koka gabaliņiem, ko izskalo Baltijas jūra, kas piešūti uz lina audekla. Darbs veidots tieši šai izstādei, kuras tēma ir “ilgtspējīga pilsēta”. Senos laikos pilsētas aizsargsienas bija ļoti svarīgas, tās aizsargāja pilsētu. Šodien pilsētas izdzīvošana ir atkarīga no daudzām citām lietām. Bet dieva vārds saka, ka, ja Dievs pilsētu neuzceļ un neapsargā, tad par velti sargs ir nomodā,”- saka B. Osīte.

Latviešu mākslinieču darbi apskatāmi līdz 3. novembrim Biennāles norises vietā - Komplutenses universitātes Mākslas centrā (Centro de Arte Complutense (C arte C) UCM). Izstāde Tērpu muzejā (Museo del Traje), Alfonso XIII Botāniskajā dārzā (Jardín Botánico Alfonso XIII UCM), Amerikas vēstures muzejā (Museo de América) un Galileo kultūras centrā (Centro Cultural Galileo).Pasaules tekstila mākslas starptautiskās mākslas biennāles šogad notiek jau astoto gadu un tās aizsākumi meklējami 1997. gadā, tā rīkota ASV, Venecuēlā, Kostarikā, Argentīnā, Meksikā un Urugvajā. Pirmo reizi to rīko Eiropā, Madridē.

Vairāk informācijas par biennāli:

https://madrid2019.wta-online.org/?lang=es