Daigas Štālbergas personālizstāde VILNA, VARŠ UN MEŽĢĪNES

Cēsu izstāžu namā Daigas Štālbergas personālizstāde VILNA, VARŠ UN MEŽĢĪNES būs skatāma no 8. jūnija līdz 9. jūlijam, 2023.

Daiga Štālberga savas 60 gadu jubilejas kontekstā izstādi «Vilna, varš un mežģīnes» ir iecerējusi kā atskatu uz savu 35 gadu radošo darbību.

Māksliniece uzsver, ka retrospektīva rakstura izstādei dotā nosaukuma «Vilna, varš un mežģīnes» priekšplānā ir materiāli, no kuriem darbi darināti. Taču aiz katra materiāla ir nesaskaitāmu dienu, mēnešu darbs, tos krāsojot, virpinot, šķetinot, satinot, atpinot un pieradinot pie pirkstu kustībām, lai rezultātā katrs darbs iegūtu savu individuālo veidolu, nosaukumu un savu sajūtu stāstu. 

Dažādi tekstilmateriāli paģēr atšķirīgu pieeju. Sākot no vilnas siltuma, zīda spīduma, lina raupjuma, līdz galvanizētā vara stiepļu pakļaušanai. Gobelēni pārsvarā top apvienojot tradicionālas tehnikas ar tradicionāliem materiāliem - vilnu, linu, akcentiem pievienojot zīdu, brokātu, poliesteru.

Kopš 1995. gada Daiga Štālberga veido «mežģīņu» darbus. Tajos formas tiek tapinātas ažūrā, gaisīgā autortehnikā un izmantoti dažādu mākslas vēstures stilu ornamentika. Iegūtais emocionālais zīmju raksts tiek atspoguļots, uz it kā, pēc rakstura smagnējām arhitektūras formām, kas idejiski kontrastē ar ažūro darba veidolu.

Bet, veidojot kompozīcijas, jo īpaši pēdējos gados, lielākoties uzmanība pievērsta ainavu tēlojumiem, kur kā galvenais uzdevums izvirzīts harmonijas meklējumi – tomēr, nevis vienkāršojot tēlojumu, bet lai izceltu būtisko. Darbos gluži kā dabā krāsu prieks savijas ar dažādo materiālu kvalitātēm un veido savdabīgas sajūtu ainavas.

Kopš 2013. gada māksliniece savos darbos apvieno tradicionālos materiālus ar tik atšķirīgo, dažādu nokrāsu galvanizēto varu. Daiga Štālberga atklāj: - Man pašai ļoti tīk šī izaustā metāla īpašais mirdzums un tāds kā savdabīgs dzīvelīgums. Tāpat kā saulē mirdzoša jūra, šāds audums dzīvo un nepārtraukti mainās atkarībā no skatītāja atrašanās vietas un gaismas avota.

Cits materiāls kas izmantots darbu veidošanā ir sasmalcinātas naudas banknotes, iegūtas naudas maiņas procesā. Metālu īpašais mirdzums, tā saspēle ar gaismu, un naudas banknotes veido gan vizuālu jūras tēlu, gan simbolisku tās bagātību attēlojumu.

Daiga Štālberga nebaidās atdzīt, ka viņas redzējums, var atšķirties no saņēmēja, vērtētāja sajustā, jo, dzīvojot zem viena debess juma, mēs esam līdzīgi un reizē tik atšķirīgi kā dziju pavedieni gleznainā audumā, kā viss tas, ko paliekam zem viena vārda “daba”, kuras sastāvdaļa esam ikviens no mums.

Vairāk:

ttps://cesupils.lv/muzejs/izstades/izstades-un-pasakumi/