Tekstilmākslas izstāde "Rudens vakarēšana - Rīga - Kedaiņi"

Šī gada 28. oktobrī Lietuvā, Kedaiņos Janīnas Monkutes-Marksas muzeja-galerijā (Janina Monkutė-Marks museum-gallery) notiks Latvijas Tekstilmākslas asociācijas un Mākslas Akadēmijas tekstilmākslas nodaļas studentu izstādes “Rudens vakarēšana - Rīga - Kedaiņi” atklāšana.

Rudens vakarēšana ir pazīstama kā latviešiem, tā lietuviešiem. Mūsu priekšteči sākoties garajiem tumšajiem rudens vakariem, sanāca kopā un darot dažādus mājas darbus, pārrunāja dzīvi, stāstīja stāstus, kavējās atmiņās un vienlaicīgi arī radīja dažādas smalkas lietas, kas rotāja māju, apģērbus un atstāja nākamajām paaudzēm liecības par izsmalcinātu amatu prasmi. Kaut ko no šīm sajūtām mēģinām nodot skatītājiem Kedaiņos.

Šajā izstādē mūsu tekstila stāsti ir par dažādām tēmām un individuālām sajūtām, kas bijušas pietiekami spilgtas un savā veidā uzmācīgas, lai tiku attēlotas dažādās šķiedru mākslas tehnikās. Tekstils var būt smags un biezs, tā pūkās un bārkstīs var nogrimt kā dziļā miegā, bet var arī aizsapņoties, vērojot caurspīdīgus un gaisīgus, mirāžām līdzīgus tēlus. Un arī tieši otrādi- tekstils var atsaukt no sapņošanas, rādot dzīvi tās daudzveidībā- caur humoru, jokiem, arī traģisku vientulību, bēdām un jaunu sevis apzināšanos, iedvesmojot un dodot cerību.

Izstādē piedalās visu paaudžu Latvijas tekstilmākslinieki un mākslas studenti - kopā 43 autori: Agnese Tukāne, Aija Baumane (1943-2019), Andra Dīriņa, Andra Kurzemniece, Antra Augustinoviča, Anna Pommere, Annele Slišāne, Antra Saliņa, Baiba Osīte, Baiba Zalcmane, Barbara Ābele, Dace Grīnberga, Dace Vecozola, Diāna Janušone-Bojāre, Elīna Ģībiete, Elīna Lūsis-Grīnberga, Elīna Veilande-Apine, Emma Sofia, Ērika Zutere, Ginta Kristjansone, Ieva Krūmiņa, Ilona Valaine-Blekte, Ilze Grīnberga, Inese Jakobi, Ingrīda Rutka, Ingrīda Sūna, Irēna Andrejeva, Irisa Blumate, Jānis Bankovičs, Jekaterina Kovaļenko-Gromova, Kate Putniņa, Kristīne Andersone, Kristīne Kligina, Laura Ščedrova, Lienīte Slišāne, Līva Kaprāle, Mārīte Leimane, Maruta Konceviča, Ruta Bogustova, Ruta Linīte, Santa Grigus, Una Valtere, Zane Ulmane ar 58 tekstildarbiem.

Svinēsim kopīgi rudens iestāšanos!

Vairāk:

https://www.jmm-muziejus.lt/?tribe_events_cat=exhibitions-and-events&lang=en