Mārītes Leimanes izstāde "Auduma pārvērtības"

Rīgā, mākslas galerijā Apsīda /Konventa sētā/ no 5. jūlija līdz augustam vidum skatāma tekstilmākslinieces Mārītes Leimanes izstāde “Auduma pārvērtības”

Mārītes Leimanes izstāde “Auduma pārvērtības” savā ziņā ir turpinājums, šī gada pavasarī izveidotai personālizstādei “Pārvērtību varā” Ģ. Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā.

Māksliniece neslēpj, ka neskatoties uz apzinātu distancēšanos no teorētiskiem konceptiem un sarežģītu jautājumu uzstādīšanu, šoreiz izstādē apkopoti tie darbi, kas neuzmācīgi atgādina to, ka jebkura mākslas darba radīšanas procesā, kaut kas tiek paņemts no dabas, tāpēc aktuāli domāt un atcerēties par reciklācijas procesu. Ja ne sniegt dabai atpakaļ, tad vismaz palēnināt tās piesārņošanu. Kā norāda M. Leimane, izstādes nosaukums “Auduma pārvērtības” izriet no tekstildarbu radīšanas procesa. Rūpnieciski austam vai apdrukātam audumam var piešķirt otro dzīvi. Pēc tam, kad savākti daudz un dažādi audumu pārpalikumi, izveidota noteikta toņu gamma, sagrieztas audumu strēmeles, var uzsākt to ievīšanu celtniecības sietā, kā rezultātā izveidotas lakoniski jūtīgas, taču tonāli piesātinātas noskaņu gleznas.

Otru izstādes daļu veido tekstilminiatūras. Neatkāpjoties no izvirzītā mērķa – piešķirt audumam otro dzīvi, miniatūras veidotas atšķirīgā tehnikā - no cietē izmērcēta auduma izgrieztās formas ieaustas audumā.

Kā lielie tekstildarbi tā miniatūras viennozīmīgi uzskatāmi par sava laika zīmi- ne tikai autortehnikā radītiem laikmetīgiem mākslas darbiem, bet atrāda arī neatkarīgus un alternatīvus iespēju meklējumus tekstilmākslas nozarē, nebaidoties paturēt asociācijas ar klasiski austu gobelēnu.