izstāde TEKSTILS PILĪ

Latvijas tekstilmākslas asociācijas un Latvijas Mākslas akadēmijas tekstilmākslas nodaļas tekstildarbu izstāde “Tekstils pilī” apskatāma Cesvaines pils muzejā no 2022. gada 11. jūnija līdz 10. augustam

Izstādē apvienoti darbi, kas tieši un netieši norāda uz to, ka tekstila priekšrocība ir ne tikai materialitāte, bet domāšanas elastīgums. Lai izprastu to, kā kopš pagājušā gadsimta vidus, kad veidojās profesionāla tekstilmākslas nozare, mākslinieki pētot pārnēsājamas tekstilijas - sākotnēji telpu dekorācijas pilī, ļāvuši tekstilijai iegūt hibrīdu dabu, Latvijas Tekstilmākslas asociācija aicina apmeklētājus izbaudīt laikmetīgu tekstildarbu izlasi.

Izstādē iekļautie darbi stāsta spēcīgus stāstus par mūsdienu mainīgo pasauli un atrāda to, kā mākslinieki ļāvušies caur mūsdienu objektīvu izprast bagātīgās tekstila tradīcijas. Pamatojoties uz to, ka tekstildarbs joprojām spēj būt stāstoši ilustratīvs gobelēnos, sniegt konceptuālu un eksistenciālu vēstījumu trīsdimensionālos objektos, būt emocionāls izšuvumos un filcējumā, aicinām ņemt vērā, ka mākslinieku ieinteresētība eksperimentēt ir saistīta ar vēlmi saprast savu piederību laikmetīgas mākslas kontekstā. Tāpēc, svarīgi uzsvērt, ka jauni materiāli, formu meklējumi, individuāli izteiksmes līdzekļi, vai spēja pielāgoties jaunām tehnoloģijām un ilgstošs darbs pie stellēm - viss ir vienlīdzīgi.

Šoreiz šis ir mēģinājums veidot izpratni par tekstiliju ļaujot apmeklētājam izsekot tam, kā tekstildarbs pāraug un paplašina robežas no karaliska gobelēna līdz laikmetīgam mākslas darbam. Izstāde sniegs spēcīgu pieredzi ne tikai redzei, bet arī prātam!

Izstādē piedalās:

Irisa Blumate, Ingrīda Sūna, Mārīte Leimane, Irēna Andrējeva, Una Valtere, Ilze Rudzīte, Emma Sofia, Diāna Jaunušone-Bojāre, Elīna Lūsis-Grīnberga, Andra Kurzemniece, Madara Briede, Lienīte Slišāne, Kristīne Kligina, Līva Kaprāle, Ilze Grīnberga, Ingrīda Rutka, Baiba Osīte, Elīna Ģibiete, Elizabete Klints, Antra Augustinoviča, Dace Vecozola, Skaidrīte Leimane, Ilma Austriņa, Inese Jakobi, Antra Saliņa, Ruta Bogustova, Ruta Linīte, Andra Dīriņa, Elīna Veilande-Apine, Laura Ščedrova, Aija Baumane (1943-2019)