Mārītes Leimanes izstāde PĀRVĒRTĪBU VARĀ

Tekstilmāksliniece Mārīte Leimane 1979. gadā beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļu. Ir Latvijas Mākslinieku savienības, Latvijas Tekstilmākslas asociācijas un Jelgavas mākslinieku biedrības biedre.

Latvijas un starptautiskajās tekstilmākslas izstādēs piedalās kopš 1976. gada. Personālizstādes bijušas Rīgā (Mencendorfa namā), Dobeles muzejā, Ģ. Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā, Jaunpils muzejā.Darbi glabājas Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Ģ. Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzeja krājumā u.c.

Māksliniece labprāt strādā ar dažādiem materiāliem un dažādās tehnikās –gobelēna, adījuma, pērlīšu, persiešu un jauktajā. Pēdējos gados M. Leimane piešķir audumam otro dzīvi, proti, prasmīgi izmanto dažādas auduma strēmeles un plastmasas sietu, lai radītu inovatīvus darbus. Autore teic, ka grūti noskatīties, ka “tik daudz dažādu krāsainu audumu tiek izmests mēslainē. Ar tādu bagātīgu krāsu gammu ir jāglezno.” To māksliniece arī veiksmīgi dara, jo jaunākie darbi ir gluži kā gleznas, kurās, vienu pie otras ievijot auduma strēmelītes, veidojas brīnišķīgas kompozīcijas. Tās varētu dēvēt par noskaņu gleznām.

Izstādē aplūkojami arī tradicionālajā gobelēna tehnikā darināti darbi, jo arī tos nedrīkst aizmirst – gadiem ilgi austi lielāka un mazāka izmēra gobelēni, vairāki no kuriem tagad atrodas muzeju krātuvēs. Savulaik M. Leimanes darinātie gobelēni greznoja ne vienu vien Jelgavas interjeru. Arī Jelgavas pili.

Izstādē skatāmi arī jau pieminētajā adījuma, izšuvuma un jauktajā tehnikā darināti darbi.

Ikdienā M. Leimane ir muzeja māksliniece, kuras pārziņā ir izstāžu un ekspozīciju dizaina un muzeja koptēla veidošana.

Lai izstādes apmeklētāji, nonākuši “Pārvērtību varā”, rod radošu iedvesmu palūkoties uz lietām citām acīm!

VAIRĀK: http://www.jvmm.lv/index.php/jaunumi/aktualitates/izstade-parmainu-vara