Gulbenes muzejā Irisas Blumates un Ivetas Vecenānes tekstilijas “viss pa divi”

No 22. jūnija muzejā skatāma divu tekstilmākslinieču, skolotājas un skolnieces: Irisas Blumates un Ivetas Vecenānes darbu izstāde “viss pa divi”.

Gulbenes muzejs 2018. gadā aizsāka projektu “Divi Jūliji”, kas veltīts diviem tekstilmāksliniekiem, diviem profesionālās lietišķās mākslas meistariem Jūlijam Maderniekam (1870-1955) un Jūlijam Straumem (1874–1970). Viņu daiļrade iedvesmojusi godāt tradīcijas, prasmes un zināšanas par lietišķo mākslu, attīstīt radošumu un veicināt amata prasmju pārmantojamību. Šogad muzejs turpina šo tradīciju, gan ar festivālu, gan ar izstādi “viss pa divi”. Divas tekstilmākslinieces, skolotāja un skolniece: Irisa Blumate un Iveta Vecenāne.

Izstādi veidos abu mākslinieču retrospektīvie un paši jaunākie darbi, radot pārdomas, sajūtas par tekstilmākslas plūdumu laikā, pārmaiņām, jauniem risinājumiem un atradumiem. Abas mākslinieces radoši strādā savā profesijā visu mūžu, piedaloties daudzajās starptautiskajās un izstādēs Latvijā, veidojot personālizstādes. Gan Irisa Blumates, gan Ivetas Vecenānes aušanas kontā ieskaitāmi vairāki monumentāli lielizmēra gobelēni sabiedriskām telpām /54m2, 28m2, 18m2, 17m2,12m2/. Irisas Blumates austais ģerbonis atrodas Ministru kabinetā, Ivetas Vecenānes gobelēni – Latvijas vēstniecībā Ukrainā.

Amata pārmantojamība tekstilmākslā ir īpaši svarīga, no aprakstiem grāmatās te daudz neiemācīsies, te svarīgi redzēt darba gaitu, atmosfēru un saņemt mantojumā mazas, sīkas amata viltībiņas, darba pieredzi, zināšanas kā veikt darbu, lai tas sekmētos viegli un skaisti. Tāda izcila skolotāja abām māksliniecēm bija kaucmindiete Emma Skujiņa, kura ievadīja skaistajā aušanas pasaulē. Pieejot pie stellēm, Ivetai vēl tagad ausīs skan Skujiņas teiktais – “Kā zirgu iejūgsi, tā brauksi. Kā stelles sagatavosi, uzvilksi velkus, tā audīsies, vai nu viegli un ātri vai kā pa klumpučiem.” Vēl aušanā svarīga audējas ķermeņa kustības. Tām jābūt ātrām, mērķtiecīgām un secīgām. Un audējai jābūt laimīgai un līksmai. Emma Skujiņa arī cienījamā vecumā bija žigla, jautra un asprātīga.

Izstādes struktūras pamatu veidos gobelēni no dažādiem laika posmiem, vizuālais materiāls par gobelēniem interjeros, kā arī telpiski tekstildarbi. Izstādes mērķis ir izlikt pēc iespējas dažādus tekstildarbus, lai izstāde skatītājam būtu izzinoša, pētoša un interesanta. Uzsvaru liekot uz profesionalitāti un vēlmi tekstilmākslu, pēc 1991. gada Latvijas otrās brīvvalsts tapšanas, ieraudzīt kā nopietnu tautsaimniecības nozari.

Izstāde būs aplūkojama līdz 8. augustam.

Vairāk:

https://www.gulbenesmuzejs.lv/izstades/tekstilijas-viss-pa-divi/