12 Baltijas miniatūrtekstila izstāde Gdiņā

12. Baltic Mini Textile Gdynia

Izstādi var aplūkot no šī gada 10. decembra līdz 2023. gada 4. jūnijam.

Sākumā bija sapnis - mazliet romantisks, ar vēju Baltās fregates burās un jūras brīzes fonā. Mākslinieces no Gdiņas sapnis ir, lai viņas mīļoto pilsētu apmeklētu pasaule. Baltic Mini Textile Gdynia 12. izdevums, lai gan tam joprojām ir tik grūti noticēt un to nav iespējams pieņemt, ir pirmais izdevums bez Aleksandras Bibrovičas-Sikorskas - triennāles iniciatores un labā gara. Viņa aizgāja mierīgi, ar pārliecību, ka sapņi piepildās.

Gandrīz 30 konkursa pastāvēšanas gadu laikā mākslinieki no Eiropas, Āzijas, Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas un Austrālijas ir prezentējuši savas miniatūras Gdiņā. Līdzīgs dalībnieku tautību šķērsgriezums būs redzams arī šī gada apskata izdevumā. Izstādē apskatāmas 50 tekstilminiatūras, kuras žūrija izvēlējusies no 338 darbiem, ko iesnieguši 186 mākslinieki no 30 valstīm.

Šī gada konkursa tēma ir daba. Iedvesmas bagātība, ko mākslinieki atrada faunas un floras pasaulē, apbrīno stihiju spēku, aizraušanos ar dzīves ciklu - nokalšanu un dīgšanu, dzimšanu un nāvi, ļāva izveidot intriģējošu stāstu par mūsu planētu. Mazie mākslas darbi kā objektīvā vērsti uz jautājumiem par mikro un makrokosma noslēpumiem. Vai mēs atradīsim atbildes uz tiem? 12. Baltic Mini Textile Gdynia laikā mākslinieki visbiežāk pievērsa uzmanību dabas skaistumam un daudzveidībai, ievēroja tās likumus vai jautāja, kā definēt dabu, kā novilkt smalku robežu starp dabisko un mākslīgo. Tas ļāva sagrupēt darbus šādos tematiskajos blokos: Ūdens , Mežs , Dabas likumi un_Dabisks/nedabisks_ .

Pastaiga pa izstādi ir ne tikai tikšanās ar dabu, bet arī ceļojums aušanas medija iespējās. Līdzās gobelēna tehnikai, izšuvumam, filcēšanai un žakardam redzēsim autortehnikā tapušus darbus, kuros audums apvienots ar zīmējumu, digitālo druku un pat videomākslu. Miniatūra forma ir ideāls treniņu laukums eksperimentētājiem. Monumentālam audumam ir jāiztur vismaz savs svars, miniatūra mazā izmēra dēļ ir viegla. Tāpēc mākslinieki var izmantot nepastāvīgus, īpaši delikātus un trauslus materiālus. Viņi arvien vairāk izvēlas telpiskas, skulpturālas formas. Mazā mērogā novatoriskām idejām ir izšķiroša loma, un mākslinieku netrūkst. Mazs ir skaists!

Anna Śliwa
Izstādes kuratore

Žūrijas priekšsēdētājs: Włodzimierz Cygan

Žūrijas locekļi: Katarzyna Józefowicz , Marta Kowalewska , Anna Śliwa , Agata Zielińska-Głowacka

Vairāk:

https://muzeumgdynia.pl/wystawa/12-baltic-mini-textile-gdynia/