Tekstilmākslinieka Egila Rozenberga izstāde GOBELĒNI

No 2023. gada 12. maija līdz 31. augustam Krustpils pils vārtu tornī būs skatāma tekstilmākslinieka Egila Rozenberga izstāde “GOBELĒNI”.

Kopš 20. gs. 70. gadiem Egils Rozenbergs ir viens no ievērojamākajiem latviešu tekstilmāksliniekiem. Viņa daiļradi raksturo ne tikai klasiskā gobelēna tradīcijas, bet arī laikmetīgi telpiskie risinājumi, jauktas tehnikas un oriģināli materiāli.  E. Rozenbergs mācījies Jūrmalas 4. vidusskolā, beidzis Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolas Glezniecības nodaļu un Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļu profesora Rūdolfa Heimrāta vadībā. E. Rozenberga daiļrade īpašu vērību guva latviešu dekoratīvās šķiedras mākslas 20. gs. 70.–80. gadu uzplaukuma laikā, kad dzima novatoriski formu un struktūru meklējumi.  E. Rozenbergs piedalījies izstādēs ASV, Austrijā, Baltkrievijā, Beļģijā, Čehijā, Dānijā, Grieķijā, Igaunijā, Itālijā, Kanādā, Krievijā, Lietuvā, Norvēģijā, Somijā, Turcijā, Ukrainā, Ungārijā, Uzbekistānā, Vācijā, Vjetnamā, Zviedrijā.  Tekstilmākslinieka E. Rozenberga daiļradi raksturo spēcīgs un mērķtiecīgs radošais gars un nemitīgi radošie meklējumi. Tie atspoguļojas gan ar daudzpusīgo tēmu loku, gan ar stilistisko daudzveidību no figurālām kompozīcijām līdz telpiskiem risinājumiem, gan eksperimentējot ar šķiedras mākslai neraksturīgiem materiāliem. Tomēr īpaši jāuzsver Latvijas kultūras vēsturē unikālā un augstu vērtējamā E. Rozenberga sadarbība ar manufaktūru apvienību Mobilier National Parīzē, kurā pēc viņa projektiem tapa divi gobelēni, kas nonāca Francijas valsts īpašumā.  

Vairāk par mākslinieka daiļradi iespējams uzzināt apmeklējot viņa interneta lapu-

https://egilsrozenbergs.lv/index.php?option=com_content\&view=article\&id=45\&Itemid=136\&lang=lv 

Izstādi piedāvā biedrība VIA ARS

Pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas „Kultūrelpa” atbalstam biedrība VIA ARS 2022. gadā ir izdevusi bagātīgi ilustrētu monogrāfiju, kas apkopo mākslinieka radošo veikumu vairāk kā piecdesmit gadu garumā, iepazīstinot ar  gobelēnu tapšanas līkločiem no 20. gadsimta 70. gadiem līdz mūsdienām. 

Izstādes atklāšana 12. maijā plkst. 17.00.

Vairāk:

https://www.jekabpilsmuzejs.lv/lv/jaunumi/krusptils-pils/tekstilmakslinieka-egila-rozenberga-izstade-gobeleni-/